Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τα δώρα που θα ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τα Χριστούγεννα

CNBC: Τα δώρα που θα ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τα Χριστούγεννα
Οι Yellen της FED ήσυχες αγορές, ο Draghi της ΕΚΤ περισσότερες θέσεις εργασίας και ο Kuroda της BoJ μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη
Με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει αδύναμη, κάθε θετικό στοιχείο θα γινόταν καλοδεχούμενο από τους κεντρικούς τραπεζίτες αυτά τα Χριστούγεννα, επισημαίνεται σε άρθρο του CNBC, στο σημειώνεται ποιο δώρο θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα η Janet Yellen της FED, ο Mario Draghi της ΕΚΤ ή ο Mark Carney της Τράπεζας της Αγγλίας.
Σύμφωνα με το CNBC, ο διοικητής της Τράπεζας της Aγγλίας, Mark Carney, θα επιθυμούσε να δει μια αύξηση των μισθών.
Όπως σημειώνεται, ένα δώρο υψηλότερων μισθών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, ο οποίος έχει ζητήσει να δει αύξηση 3% στην ανάπτυξη των μισθών μέχρι το τέλος του έτους, πριν αποφασιστεί μια αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά.
Ενώ η Βρετανία έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο 5,2%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006, οι μισθοί έχουν παραμείνει πεισματικά χαμηλά, με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ΟΝS, να αναφέρει αύξηση 2% τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο.
Από την άλλη πλευρά, η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, θα ήθελε υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Αν και ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η οικονομική κρίση έφθασε στο αποκορύφωμά της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα χαιρόταν με υψηλότερες τιμές πετρελαίου που θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της χώρας.
Οι οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με την εμπλοκή της Ρωσίας στη διένεξη στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει τα πλήγματα από τις μειωμένες τιμές πετρελαίου, στοιχεία που και τα δύο έχουν ασκήσει πιέσεις στο ρούβλι και έχουν στείλει τον πληθωρισμό στο 15%, σε αντίθεση με τις αποπληθωριστικές συνέπειες που είχαν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου για τους περισσότερους εισαγωγείς.
Η διοικήτρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, Janet Yellen, θα επιθυμούσε μια «silent night» για τις αγορές.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αρχικά χάρηκαν μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006, όμως οι ήσυχες αγορές θα εκτιμούνταν ιδιαίτερα ως δώρο από τη Yellen.
Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η διοικήτρια της FED είχε αναφέρει ότι η αντίδραση των αγορών, πέραν των βραχυπρόθεσμων σκαμπανεβασμάτων, θα παρακολουθούνταν στενά από την κεντρική τράπεζα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, σύμφωνα με το CNBC, θα επιθυμούσε μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη.
Αναμφισβήτητα, ο πληθωρισμός είναι το βασικό θέμα στην Ιαπωνία, σημειώνεται και προστίθεται ότι η δαπάνη των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 2,4% τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν αύξησή της κατά 0,1%, ένα στοιχείο που έρχεται μετά την είσοδο της Ιαπωνίας σε ύφεση νωρίτερα το καλοκαίρι του 2015.
Παράλληλα, η Ιαπωνία έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αυξήσουν τους μισθούς, ώστε να βοηθήσουν να δοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας.
Ο Mario Draghi, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ήθελε περισσότερες θέσεις εργασίας.
Όπως σημειώνει το CNBC, η ανεργία τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. των 28 κυμαίνεται κοντά σε διψήφια ποσοστά από το 2012, κάτι που έχει κάνει τον διοικητή της ΕΚΤ να καλέσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν ώστε η Ευρώπη να βρει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Eurostat, το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη ανερχόταν σε 10,7% τον Οκτώβριο, οριακά κάτω από το 10,8% τον Σεπτέμβριο και το 11,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης