Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXStreet: Η απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν η άστοχη πρόβλεψη του 2015

FXStreet: Η απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν η άστοχη πρόβλεψη του 2015
Επείγουσα εκτιμά ότι είναι η λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το FXStreet
«Απατηλό όνειρο» αποδείχθηκε η πρόβλεψη για απόλυτη ισοτιμία, 1 προς 1, ευρώ-δολαρίου εντός του 2015, σύμφωνα με ανάλυση του FXStreet, ειδικού ιστοτόπου για τη συναλλαγματική αγορά.
Ειδικότερα, αναφέρει πως η χρονιά ξεκίνησε με τους υπαινιγμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 60 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τελικά τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο οι συζητήσεις για το QE είχαν ξεκινήσει στις αγορές τουλάχιστον έξι (6) μήνες προτού ξεκινήσει πραγματικά.
Κατά συνέπεια, οι αγορές είχαν ήδη αποτιμήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλό 1,0463.
Οι περισσότεροι στις αγορές προέβλεπαν ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα υποχωρούσε στο 1 προς 1 έως το τέλος του β’ τριμήνου.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ έναντι του δολαρίου να ενισχύονται.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αγόρασε τη φήμη, πούλα το γεγονός», αναφέρει το FXStreet.
Το ευρώ μάλιστα άγγιξε τα 1,1714 δολάρια τον Αύγουστο του 2015.
Η ενίσχυση του Αυγούστου πυροδοτήθηκε, σύμφωνα με το FXStreet, λόγω της οικονομικής και νομισματικής κατάστασης στην Κίνα.
Οι προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία «επέστρεψαν» όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Ο Draghi δήλωσε ότι η πρόσθετη ώθηση θα μπορούσε έρθει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι ελπίδες για ισοτιμία «στριμώχτηκαν» και πάλι όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε μόνο μείωση του καταθετικού επιτοκίου, ενώ άφησε αμετάβλητο το ύψος του QE.
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια μικρή αύξηση του QE και η απογοήτευση έστειλε ξανά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κοντά στο 1,10.
Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται τέσσερις ακόμα αυξήσεις του 2016.
Αυτό καθιστά επείγουσα τη λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, καταλήγει το FXStreet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης