Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχοι ΟΠΕΚ: Απίθανο να ξεπεράσει τα 40-45 δολ. η τιμή του πετρελαίου Brent το 2016

Αξιωματούχοι ΟΠΕΚ: Απίθανο να ξεπεράσει τα 40-45 δολ. η τιμή του πετρελαίου Brent το 2016
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα μετά το δεύτερο ήμισυ του 2016
Μικρή πιθανότητα για σημαντικά υψηλότερες τιμές το 2016 βλέπουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς η επιπλέον παραγωγή από το Ιράν θα έρθει να προστεθεί στην ήδη πλεονασματική προσφορά.
Αντιπρόσωποι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις χώρες – μέλη του Οργανισμού στον Κόλπο, σημειώνουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα, παρά την περαιτέρω ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης και καθώς η αύξηση στην προσφορά από τις χώρες μη μέλη του Οργανισμού μετριάζεται από τις τιμές, που έχουν φθάσει κάτω του ήμισυ μέσα σε 18 μήνες.
Ορισμένοι βλέπουν μια πιο ισορροπημένη αγορά το 2017, παρά το γεγονός ότι αναμένουν περαιτέρω πιέσεις στο πετρέλαιο, που θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές να δοκιμάσουν κατά μέσο όρο τα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, πριν ανακάμψουν αργά στο δεύτερο ήμισυ του έτους.
«Το πρώτο ήμισυ του 2016, οι τιμές θα είναι υπό πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι η προσφορά θα είναι μεγαλύτερη της ζήτησης και των ανησυχιών για την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν», ανέφερε ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.
«Με τις τρέχουσες χαμηλές τιμές, εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τιμές μεγαλύτερες των 40-45 δολαρίων το βαρέλι για το Brent για το σύνολο του έτους (σ.σ. το 2016). Δεν νομίζω ότι θα φθάσει τα 60 δολάρια», σημείωσε.
Το Brent υποχώρησε τη Δευτέρα στα 36,33 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ που αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο το όριο παραγωγής πετρελαίου.
«Δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος με τέτοιες συνθήκες στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα το Brent είναι κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε άλλος εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ από χώρα μέλος που δεν βρίσκεται στον Κόλπο.
«Εκτιμώ ότι το 2016 δεν θα είναι καλύτερο του 2015, με ένα μέσο όρο τιμής τα 50 δολάρια το βαρέλι, εκτός και αν ο ΟΠΕΚ αναλάβει δράση προς τη μείωση της παραγωγής, κάτι που είναι απίθανο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης