Τελευταία Νέα
Διεθνή

Expansion: Έφθασε η ώρα της FED – Έτοιμες οι αγορές για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006

Expansion: Έφθασε η ώρα της FED – Έτοιμες οι αγορές για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006
Οι ειδικοί θα αναζητήσουν στα λόγια της διοικήτριας, Janet Yellen, τρεις ιδέες – κλειδιά: «σταδιακή», «ανεξαρτησία στοιχείων» και «διεθνή γεγονότα»
Έτοιμες είναι οι αγορές για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ εδώ και περίπου μια δεκαετία και με την ανακοίνωσή της, τα μηνύματα που θα λάβουν θα είναι πολλά και διάφορα.
Από τη μια πλευρά, επισημαίνει η ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansion», θα επιτευχθεί ο στόχος που εδώ και καιρό επιδιώκει η διοικήτρια της FED, Janet Yellen, να δώσει μια στροφή στη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Από την άλλη πλευρά, θα μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που συνοδεύει τις συνεδριάσεις της FED κατά τη διάρκεια του έτους και που τόσο έχει επηρεάσει τα χρηματιστήρια.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του χρήματος στις ΗΠΑ θα θέσει ένα τέλος στην κρίση, γνωστή και ως Μεγάλη Ύφεση, που έχει προκαλέσει χάος στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στις οικονομίες όλου του κόσμου.
Η προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά την τελευταία συνεδρίαση της FED για το 2015, δεν αναμένεται να ξεδιαλύνει ορισμένα από τα ερωτήματα.
Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η αλλαγή του κύκλου από το οικονομικό επιτελείο της Ουάσιγκτον δεν θα είναι η αρχή μιας σταδιακής και αργής διαδικασίας αύξησης των επιτοκίων, παρόμοια με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί άλλες περιόδους επέκτασης.
Η πλειονότητα αυτών εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα αντέξει αυξήσεις μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης, εξαιτίας των συνεπειών που θα υπάρξουν στις παγκόσμιες και αναδυόμενες αγορές, από τις οποίες επίσης εξαρτώνται οι ΗΠΑ.
Η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει το δολάριο πιο ακριβό, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων των αναδυόμενων χωρών να βρει καταφύγιο στο πράσινο νόμισμα.
Χώρες όπως η Κϊνα μπορεί να δουν να αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές προοπτικές τους, κάτι που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τις ΗΠΑ.
Μια αύξηση των επιτοκίων θα έπληττε επίσης τις εξαγωγές, που αποτελούν το 13% του ΑΕΠ έναντι του 9% τουλάχιστον την τελευταία φορά που η FED αύξησε τα επιτόκια, το 2006.
Αντιθέτως, θα έδινε ώθηση στις τραπεζικές εργασίες.
Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν επίσης, η FED να είναι υποχρεωμένη να κάνει ένα βήμα μπροστά και ύστερα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως π.χ. στη Χιλή ή το Ισραήλ.
Η προσπάθεια να θέσει σε εφαρμογή μια σταδιακή αύξηση που θα φθάσει το 1% συνολικά τον Δεκέμβριο του 2016 μοιάζει λιγότερο πιθανό, αν και αναλυτές θεωρούν ότι θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιο να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με αυτούς, η FED πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα ότι αλλάζει τον κύκλο διότι η αμερικανική ανάπτυξη είναι στερεή, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα αγνοήσει την κατάσταση στις διεθνείς αγορές πριν ανακοινώσει νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης