Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Αυτή τη φορά η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια – Σε αντίθετη περίπτωση υψηλό το ρίσκο

tags :
El-Erian: Αυτή τη φορά η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια – Σε αντίθετη περίπτωση υψηλό το ρίσκο
Η αύξηση των επιτοκίων θα συνοδευτεί από ένα άκρως επιφυλακτικό μήνυμα της Yellen, εκτιμά ο αναλυτής 
Την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εξέφρασε ο Mohamed El-Erian, αναλυτής της Allianz, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, ενόψει της διήμερης καθοριστικής συνεδρίασης της Fed (15-16/12).
Αναλυτικότερα, τόνισε ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον Οκτώβριο, η Fed θα αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς το ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο σε αντίθετη περίπτωση.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η αύξηση θα συνοδευτεί από ένα ήπιο μήνυμα της Janet Yellen, η οποία αναμένεται να τονίσει ότι ο ρυθμός της ποσοτικής σύσφιγξης θα είναι πολύ αργός και θα εξαρτάται από τα μακροοικονομικά στοιχεία.
Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό με βάση τα ιστορικά στοιχεία.
Ο El-Erian προειδοποίησε επίσης για το λάθος να υποτεθεί ότι οι αγορές ομολόγων παρουσιάζουν κίνδυνο μόνο ως προς τα επιτόκια.
«Αυτοί [οι επενδυτές] δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν αγοράζουν ένα ομόλογο, αγοράζουν κίνδυνο επιτοκίου, πιστωτικό κίνδυνο, κίνδυνο ρευστότητας και μερικές φορές ακόμη και συναλλαγματικό κίνδυνο», είπε.
«Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο, όταν το κεφάλαιο ωθείται σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «γι 'αυτό είναι πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας και δεν το αντιλαμβάνονται πολύ».
Προειδοποίησε, εντούτοις, του επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί ως προς τα υψηλά επιτόκια στις αγορές.
«Ας μην ξεχνάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η κεντρική τράπεζα στήριζε την αγορά με ρευστότητα, που σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγορές είναι επιρρεπείς σε λάθη νομισματικής πολιτικής και ατυχήματα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης