Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές αναδυόμενων οικονομιών εν όψει Fed - Καταγράφεται φυγή κεφαλαίων

FT: Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές αναδυόμενων οικονομιών εν όψει Fed - Καταγράφεται φυγή κεφαλαίων
Μεταξύ 2008 και 2014, τα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες διπλασιάστηκαν
Στάση αναμονής εν όψει αποφάσεων για τα παρεμβατικά επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) τηρούν οι επενδυτές των αναδυόμενων οικονομιών, όπως αναδεικνύει η μεγάλη υποχώρηση των κεφαλαιακών εισροών προς αυτές από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του 2015.
Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματο-οικονομίας (IIF), σύμφωνα με τα οποία οι αναδυόμενες οικονομίες το 2015 δέχθηκαν επενδυτικά κεφάλαια αξίας μόλις 66 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από το εξωτερικό, έναντι 285 δισ. δολαρίων το 2014.
Η επενδυτική κοινότητα παραμένει διχασμένη ως προς το αν η αναμενόμενη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed έχει ήδη αποτιμηθεί πλήρως στις αγορές ή αν μια ανακοίνωση αύξησης επιτοκίων από τη Fed θα εντείνει την πίεση στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλο δανεισμό.
Οι κεφαλαιαγορές και οι αγορές ομολόγων στις αναδυόμενες οικονομίες υπέστησαν μεγάλη υποχώρηση τιμών το 2015 λόγω της φυγής επενδυτικών κεφαλαίων.
Αυτό, δημιουργεί αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών ως προς τις τρέχουσες κινητήριες δυνάμεις των αναδυόμενων αγορών, που φαίνονται να επαναπροσδιορίζονται.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση, ότι μεταξύ 2008 και 2014, τα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες διπλασιάστηκαν, δημιουργώντας επιπλέον οικονομικές πιέσεις, τουλάχιστον σε όσες εξ αυτών έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης