Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιχμές Draghi στον Schaeuble - «Η κοινοτική νομοθεσία για τις τράπεζες θα εφαρμοστεί» - Απάντηση σε Παπαδημούλη

tags :
Αιχμές Draghi στον Schaeuble - «Η κοινοτική νομοθεσία για τις τράπεζες θα εφαρμοστεί» - Απάντηση σε Παπαδημούλη
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου της γερμανικής κυβέρνησης που της δίνει το δικαίωμα να υποβαθμίσει την εξουσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού
Μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Scheuble έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου της γερμανικής κυβέρνησης που της δίνει το δικαίωμα να υποβαθμίσει την εξουσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, μεταφέροντας αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών της.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα, παραμένει ιδιαίτερα σαφής, σημειώνει η ανακοίνωση του Δ. Παπαδημούλη.
Δείχνει την διάθεση να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα πιστωτικά ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα, αφήνει αιχμές για την στάση της Γερμανίας τονίζοντας πως κατόπιν παρέμβασης της ΕΚΤ, "το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε στη συνέχεια και προστέθηκε η σαφής απαίτηση προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να ζητεί τη γνώμη της ΕΚΤ πριν από την έκδοση κανονισμών που εμπίπτουν στις νέες αρμοδιότητές της".
Συνεχίζοντας ο Draghi, υπογραμμίζει πως "η δυνατότητα εκχώρησης αυτών των αρμοδιοτήτων στην εθνική αρμόδια αρχή της Γερμανίας για θέματα τραπεζικής εποπτείας απαλείφθηκε από το σχέδιο νόμου προκειμένου να ληφθεί υπόψη ότι η εποπτεία των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) αποτελεί πλέον καθήκον της ΕΚΤ".
Ο διοικητής της ΕΚΤ είχε ερωτηθεί μεταξύ άλλων για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα επιβληθούν από το Ευρωσύστημα ή/και Κομισιόν στην περίπτωση που η Γερμανία αψηφήσει την ΕΚΤ στο θέμα των πιθανών σχεδίων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών της, καθώς και ζητήθηκε να "εγγυηθεί την ίση μεταχείριση όλων των κρατών-μελών και την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας εντός της Ευρωζώνης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης