Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την ΕΚΤ – Δεν θα λάβει περαιτέρω μέτρα ο Draghi προβλέπει το 60%

Bloomberg: Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την ΕΚΤ – Δεν θα λάβει περαιτέρω μέτρα ο Draghi προβλέπει το 60%
Πριν από το τέλος του Οκτωβρίου 2019, οπότε λήγει η θητεία του διοικητή της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα έχει φθάσει στον στόχο του 2%
Δεν αναμένει περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ η πλειονότητα των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg, μετά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο διοικητής Mario Draghi ως «επαρκή απάντηση» στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το 60% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων και το 85% εκτιμά ότι ο Draghi θα καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% πριν το τέλος της θητείας του, τον Οκτώβριο του 2019.
Οι επενδυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στην ανακοίνωση των μέτρων από τον Draghi στις 3 Δεκεμβρίου, στέλνοντας σημαντικά χαμηλότερα τόσο το ευρώ όσο και τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ καταγράφηκαν αναταράξεις και στις χρηματιστηριακές αγορές, πριν στρέψουν την προσοχή τους στη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Nordea Markets στην Κοπεγχάγη, Holger Sandte, «το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη περεταίρω μέτρων μένει να διαφανεί. Όμως, αν το βασικό σενάριο παραμείνει σταθερό, με τη FED να προχωρά σε αύξηση επιτοκίων, το ευρώ να αποδυναμώνεται περαιτέρω και την ανάκαμψη να συνεχίζεται, δεν θα είναι αναγκαία».

Έτοιμη για δράση η ΕΚΤ

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, Vitor Constancio, έχουν υποδηλώσει ότι τα τελευταία μέτρα θα είναι επαρκή για την αύξηση του πληθωρισμού από το 0,1% προς το 2%, ωστόσο σημειώνουν ότι είναι έτοιμοι για περαιτέρω δράση.
«Ο Draghi έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αν αυτό κριθεί αναγκαίο», σημειώνει ο αναλυτής της Merrion Capital στο Δουβλίνο, Alan McQuaid και προσθέτει ότι «σαφώς, πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτωπα της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού».
Στη δημοσκόπηση του Bloomberg, 29 από τους 48 ερωτηθέντες δεν βλέπουν την ανάγκη για περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ.
Από τη μειοψηφία που εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, σχεδόν το 40% σημειώνει ότι αυτό θα γίνει τον Μάρτιο.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα δράσει εκ νέου, εκτιμούν μια αύξηση του ποσού των μηνιαίων αγορών assets από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ ένα 37% αυτών εκτιμά περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.



Σημειώνεται ότι πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον Draghi τον Δεκέμβριο, το 78% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό πριν τη λήξη της θητείας του Draghi, ποσοστό που στην τωρινή δημοσκόπηση φθάνει το 85%.



Η Erwin Langewis, οικονομολόγος της NIB Capital στη Χάγη, εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου τον Δεκέμβριο ήταν η τελευταία του κύκλου και σημειώνει ότι «τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται κάποια στιγμή το 2017».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης