Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης (Κύπρος): Πιθανή η επίλυση του Κυπριακού έως το καλοκαίρι του 2016 - Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Αναστασιάδης (Κύπρος): Πιθανή η επίλυση του Κυπριακού  έως το καλοκαίρι του 2016 - Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ανοίξουν αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο
Λύση του Κυπριακού έως το καλοκαίρι του 2016 βλέπει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αν και πριν από ένα 24 ωρο υπογράμμιζε ότι θεωρεί αδύνατη την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης εντός του 2016.
Σε συνέντευξή του στην καθημερινή της Κυριακής ωστόσο, υπογράμμισε ότι στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος που είναι δυνατή η επίτευξη λύσης, υπό την προϋπόθεση ότι το επιθυμεί ειλικρινά η τουρκική πλευρά και θα προβεί στις αναγκαίες υποχωρήσεις.
Ο Κύπριος Πρόεδρος αποσαφηνίζει, πάντως, ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο χαρακτηρίζει «δοτό», δεν προτίθεται να φέρει ενώπιον του λαού ένα νέο σχέδιο που ο ίδιος θα θεωρεί απαράδεκτο.
Ο ίδιος διαμηνύει ότι τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ανοίξουν αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, ενώ στα ενεργειακά επισημαίνει ότι μόνο εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει προοπτική κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και όχι μόνο, μέσω Κύπρου, προς την Τουρκία.
Για την τριμερή συμμαχία με Ελλάδα και Αίγυπτο, αναφέρει ότι «οι σχεδιασμοί και οι συνέργειες είναι τέτοιες που βοηθούν να κτίσουμε μια στερεή διαδικασία και το ισραηλινό αέριο να συνδεθεί με τους δικούς μας αγωγούς, και με το κοίτασμα "Ζορ", και από εκεί να διοχετευθεί στα τερματικά της Αιγύπτου, είτε για εσωτερική κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή προς την Ευρώπη».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναφέρθηκε ακόμη στη δραματική σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, κατά την οποία υπήρξαν στιγμές που η υπομονή των εταίρων εξαντλείτο και ήταν έτοιμοι να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει, σήμερα έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα λόγω της επιθυμίας της ελληνικής πλευράς «να ακολουθήσει με συνέπεια ό,τι έχει συνομολογήσει».

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης