Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jordan (SNB): Το ελβετικό φράγκο είναι προφανώς υπερτιμημένο - Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές

Jordan (SNB): Το ελβετικό φράγκο είναι προφανώς υπερτιμημένο - Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές
Η απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές που ασκούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει δημιουργήσει ένα «περίπλοκο νομισματικό περιβάλλον» σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον διοικητή της SNB
Την εκτίμηση ότι το ελβετικό φράγκο είναι υπερτιμημένο υποστήριξε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB), Thomas Jordan, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ειδικότερα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Το ελβετικό φράγκο είναι προφανώς και σε σημαντικό βαθμό υπερτιμημένο», ενώ πρόσθεσε πως η απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές που ασκούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα «περίπλοκο νομισματικό περιβάλλον» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της SNB τον περασμένο Ιανουάριο να άρει το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου, ο Jordan κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν «αντίδραση πανικού», αλλά μια καλά σχεδιασμένη απόφαση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένει η αξία του φράγκου να επανέλθει σε «πιο βιώσιμα επίπεδα».
Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, το ελβετικό φράγκο κατέγραψε κέρδη έναντι του ευρώ, μετά την απόφαση της SNB να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,75%.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η SNB θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις νομισματικές αγορές, ωστόσο αυτό δεν συνέβη στη σημερινή συνεδρίαση.
Ερωτηθείς σχετικά ο Jordan αρνήθηκε να αναφέρει τους στόχους της SNB για την ισοτιμία του φράγκου.
Ως προς το ζήτημα του αποπληθωρισμού, ο Jordan επεσήμανε ότι οι συνθήκες «δεν είναι οι ιδανικές».
«Θα προτιμούσαμε να έχουμε θετικό πληθωρισμό», πρόσθεσε, ωστόσο επεσήμανε πως «με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, πρέπει να προσαρμοστούμε με βάση τον αρνητικό πληθωρισμό, που εν μέρει οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου, εν μέρει λόγω της ανατίμησης του φράγκου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης