Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sapin (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Αποσκοπούμε σε κέρδη 10-15 δισ ευρώ από την εφαρμογή του φόρου Τόμπιν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Sapin (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Αποσκοπούμε σε κέρδη 10-15 δισ ευρώ από την εφαρμογή του φόρου Τόμπιν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
Υπέρ της εφαρμογής του φόρου έχουν ταχθεί 10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα 
Oι δέκα χώρες της ευρωζώνης που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τον περίφημο «φόρο Τόμπιν» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους, πρέπει να θέσουν έναν κοινό στόχο, για την άντληση 10 με 15 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις χώρες προχωρούν με αργούς ρυθμούς από το 2011, καθώς παραμένουν διαφωνίες για το ύψους του φόρου και τους τίτλους στους οποίους θα εφαρμόζεται.
Την Δευτέρα (8/12) υπήρξε συμφωνία να δοθεί μια ακόμα παράταση έξι μηνών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν απομείνει.
«Η Γαλλία θέλει να τεθεί ένας στόχος μεταξύ των 10 χωρών τουλάχιστον στα 10 με 15 δισ. ευρώ» ανέφερε σε βουλευτές τοθυ γαλλικού κοινοβουλίου ο Sapin.
 «Θέλουμε αυτά τα 10 με 15 δισ. ευρώ να πάνω στις αναδυόμενες χώρες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή» υπογράμμισε.
Υπέρ της εφαρμογής του φόρου έχουν ταχθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, ενώ η Βρετανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη και έχει προσφύγει κατά του φόρου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα επηρέαζε ενδεχομένως τις συναλλαγές χωρών που δεν τον υιοθετούν.
Το 2013 ο νόμος είχε κριθεί παράνομος από τη νομική υπηρεσία της ΕΕ η οποία ανέφερε στη γνωμοδότησή της ότι το σχέδιο «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου», ενώ υποστηρίζουν πως δεν συνάδει με την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν».

www.bankingnews.gr











Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης