Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Προσοχή στην κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών - Βρίσκονται ήδη σε επίπεδο κρίσης

CNN Money: Προσοχή στην κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών - Βρίσκονται ήδη σε επίπεδο κρίσης
Το CNN Money προειδοποιεί ότι η κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση
Το 23% της αξίας τους έχουν απωλέσει μέχρι στιγμής το 2015 οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας του δείκτη S&P 500 λόγω της δραματικής υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ οι τιμές του χαλκού, του αλουμινίου και του χάλυβα έχουν καταρρεύσει σε επίπεδο κρίσης.
Αυτά αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Money, το οποίο επισημαίνει την ευρύτερη κατακρήμνιση των τιμών των πρώτων υλών, με τον δείκτη εμπορευματικών αγαθών Bloomberg Commodity Index να έχει υποχωρήσει στο ασθενέστερο επίπεδό του τα τελευταία 16,5 χρόνια.
Το CNN Money προειδοποιεί ότι η κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών δεν είναι πάντοτε καλή για την οικονομία και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση.
Η ισχυρή πτώση των τιμών αποδίδεται στην αδυναμία των οικονομιών της Βραζιλίας και της Κίνας, στην ασθενή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο γεγονός ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και στο ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο 2015.
Αρνητικά επιδρά και το γεγονός, ότι οι παραγωγοί εμπορευματικών αγαθών δημιούργησαν τεράστια παραγωγική δυναμικότητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα - που η ζήτηση είναι χαμηλή - την υπερπροσφορά στην αγορά, που προκαλεί καθίζηση στις τιμές.
Πολλές χιλιάδες θέσεις αναμένεται να χαθούν στο εγγύς μέλλον σε εταιρείες που σχετίζονται με την παραγωγή εμπορευματικών αγαθών. Μόνο στις ΗΠΑ, χάθηκαν 123 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο εξόρυξης το 2015.
Πάντως, ενώ οι τιμές των μετοχών ορισμένων εταιρειών ενέργειας φαίνονται ήδη φθηνές, εξαιρετικά λίγοι επενδυτές σπεύδουν να τις εκμεταλλευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης