Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Ετοιμαστείτε για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές λόγω απόκλισης πολιτικών Fed-ECB

El-Erian: Ετοιμαστείτε για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές λόγω απόκλισης πολιτικών Fed-ECB
«Ας ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να αυξηθεί σημαντικά η χρηματο-πιστωτική και οικονομική αβεβαιότητα»
Τεράστια αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές - ιδιαίτερα στα ομόλογα και στο συνάλλαγμα - ενδέχεται να προκαλέσουν οι αντίθετοι βίοι των κεντρικών τραπεζών του ευρώ (ECB) και του δολαρίου ΗΠΑ (Federal Reserve), ιδιαίτερα μετά τις νομισματικές αποφάσεις που αναμένεται ότι θα λάβουν εντός του Δεκεμβρίου 2015.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στο Market Watch ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, πρώην πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος του κολοσσιαίου ομίλου διαχείρισης ενεργητικού PIMCO με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 1,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Για τον El-Erian, το πρόβλημα έγκειται στο ότι, ενώ οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου λειτουργούν και αποφασίζουν με βάση τα στοιχεία των οικονομιών των νομισμάτων τους, δυστυχώς δεν υπάρχει σε λειτουργία κάποιος μηχανισμός που να τιθασσεύει τις διεθνείς συνέπειες των αυξανόμενων αποκλίσεων της πολιτικής τους.
Τελικά, το ρόλο αυτό θα αναλάβουν υποχρεωτικά οι αγορές, ιδιαίτερα αυτές των ομολόγων και του συναλλάγματος.
Ο έγκυρος οικονομικός αναλυτής συστήνει εξαιρετική προσοχή και παρακολούθηση των εξελίξεων, ιδιαίτερα στο μέτωπο της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, που δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί να καταστεί υπερβολική σε βαθμό που να θέσει εν αμφιβόλλω τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ο El-Erian αναφέρει ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, των οποίων τα κέρδη δέχονται πιέσεις από την ανοδική πορεία του δολαρίου.
Ένας άλλος κίνδυνος αποσταθεροποίησης αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες, τουλάχιστον σε όσες εξ αυτών έχουν δανειστεί με ανεύθυνο τρόπο σε δολάρια ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω ενίσχυσης του δολαρίου θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να εξυπηρετούν το δολαριακό χρέος τους.
Ούτε οι μετοχές δεν θα γλιτώσουν από τις συνέπειες της απόκλισης Fed-ECB, αν οι απότομες ταυτόχρονες μεταβολές σε επιτόκια και συναλλαγματικές ισοτιμίες προκαλέσουν μεγάλη μεταβλητότητα στις υπόλοιπες αγορές.
Για καλό και για κακό, καταλήγει ο El-Erian, ας ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να αυξηθεί σημαντικά η χρηματο-πιστωτική και οικονομική αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης