Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολλημένος κοντά στο μηδέν ο πληθωρισμός – Πτώση του ευρώ – Ενδυναμώνεται η θέση Draghi (EKT) για νέα μέτρα

Κολλημένος κοντά στο μηδέν ο πληθωρισμός – Πτώση του ευρώ – Ενδυναμώνεται η θέση Draghi (EKT) για νέα μέτρα
Ο πληθωρισμός έχει να βρεθεί κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για διαμόρφωσή του λίγο κάτω από το 2% από τις αρχές του 2013 και οι προβλέψεις της του Σεπτεμβρίου υποδήλωναν ότι δεν θα επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2017
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,1%, κάτι που ενδυναμώνει τη θέση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, Mario Draghi, να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο του 2015 ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,1%, όταν αναλυτές εκτιμούσαν διαμόρφωσή του στο 0,2%.



Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi και την απάντηση που θα δώσει σε μια σειρά στοιχεία από τη μεταποίηση μέχρι την ανεργία, τα οποία υπογραμμίζουν την αργή βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.
Με την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές να βαρύνει την ανάκαμψη και τον πληθωρισμό μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ, ο Mario Draghi εκτιμάται ότι αύριο, 3 Δεκεμβρίου 2015, θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επέκταση των αγορών assets στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
«Ανεξαρτήτως των στοιχείων, η ΕΚΤ δεν μπορεί να απογοητεύσει την Πέμπτη», σημειώνει ο Marco Valli, επικεφαλής οικονομολόγος για τη ζώνη του ευρώ στη UniCredit στο Μιλάνο.
«Το σκηνικό έχει στηθεί ώστε ο Draghi να αναλάβει δράση», επισημαίνει.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από ένα τέταρτο του σεντ, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, διαπραγματευόμενος στο 1,0593 στις 11:05 ώρα Φρανκφούρτης.
Εν τω μεταξύ, οι ABN Amro Bank, Barclays και Bank of America Merrill Lynch εκτιμούν ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί κάτω από την απόλυτη ισοτιμία το επόμενο έτος για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002.

Πληθωρισμός

Ενώ επανειλημμένως τονίζεται ότι ο πληθωρισμός κάνει απόσβεση από την πτώση στο κόστος ενέργειας και τις τιμές άλλων εμπορευμάτων, φαίνεται τώρα να εκφράζονται ανησυχίες ότι η μικρή ανάπτυξη των τιμών θα διαρκέσει περισσότερο.
Ο πληθωρισμός δεν είναι σύμφωνος με τον στόχο της ΕΚΤ για διαμόρφωσή του λίγο κάτω από το 2% από τις αρχές του 2013 και οι προβλέψεις της του Σεπτεμβρίου υποδήλωναν ότι δεν θα επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2017.
Ο Mario Draghi διαμόρφωσε το σκηνικό για τη λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του εμμέσως πλην σαφώς στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, όταν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τα τωρινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα του -0,2%, αλλαγή στο μέγεθος ή τη διάρκεια του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς assets ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ή νέα μέτρα.



Σε έρευνα του Bloomberg αυτή την εβδομάδα, οι 53 συμμετέχοντες οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, με το 80% αυτών να βλέπουν επέκταση του QE και περισσότερο από το 65% να εκτιμούν αύξηση των αγορών πάνω από τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα που είναι τώρα.
Μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων εκτιμούν περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων.
«Η σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην Ευρωζώνη συνεχίζεται», επισημαίνει η Jennifer McKeown, οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «η ευρύτερη εικόνα είναι ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των μισθών και τον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης