Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Abengoa – Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές

Καταρρέει ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Abengoa – Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές
Πιέσεις και στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες μπορεί να υποστούν βαρύτατες ζημίες ακόμη και 7 δισ. ευρώ
Yπό κατάρρευση είναι η ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Abengoa, η οποία κατέθεσε την Τετάρτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, έχοντας ένα χρέος που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Η μετοχή της έπεσε στα Τάρταρα και οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών δέχονται σημαντικές πιέσεις, καθώς οι πιστωτές της μπορεί να υποστούν βαρύτατες ζημίες, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τα 7 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι αναγκασμένη να ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών της, όταν επενδυτής με τον οποίο συζητούσε ματαίωσε τα σχέδιά του να συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου, παρέχοντας ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ στον υπερχρεωμένο όμιλο.
Η εταιρεία με έδρα τη Σεβίλλη, έχει πλέον τέσσερις μήνες για να αυξήσει με άλλο τρόπο τα κεφάλαιά της, όμως οι τραπεζίτες στη Μαδρίτη εκφράζουν αμφιβολίες αν η εταιρεία έχει πιθανότητα να βρει νέο επενδυτή.
«Φαίνεται ότι κανείς δεν επιθυμεί να βάλει τα χρήματά του σε αυτή την εταιρεία, ειδικά από τη στιγμή που θα δει λεπτομερώς τα βιβλία της», ανέφερε ένας τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι το χρέος είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να ανακτηθεί.
Η αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών, μπορεί να αναβάλει την εκτέλεση πληρωμής εκκρεμών υποχρεώσεών της για τέσσερις μήνες, είναι όμως μια προσωρινή «λευκή επιταγή» για την αναζήτηση μιας εξόδου από την κρίση.
Παρατείνει για λίγο την κατάσταση, όμως δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα.
Στην αγορά, τόσο οι μετοχές της εταιρείας όσο και τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Abengoa δέχονται βαριά τιμωρία από τους επενδυτές.
Η πτώση στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ξεπέρασε το -70% στη χθεσινή συνεδρίαση, οδηγώντας χαμηλότερα και άλλες μετοχές, κυρίως του τραπεζικού τομέα, ενώ το discount στα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά έφθασε το 81%.
Ο ενεργειακός όμιλος, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 24.300 υπαλλήλους στα τέσσερα τμήματά του (νερό, βιοενέργεια, ηλεκτρική και ηλιακή μετάδοση) συμπληρώνει ένα χρόνο παρελκυστικής πολιτικής, όταν η αγορά αντιλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2014 ότι τα στοιχεία που παρείχε σχετικά με το χρέος της και τη ρευστότητά της δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Με ένα τεράστιο χρέος για τη μητρική και τα έργα της, άνω των 20 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν της αμερικανικής θυγατρικής, εκ των οποίων 9 δισ. αφορούν τραπεζικές πιστώσεις και εκδόσεις ομολόγων και επιπλέον 6 δισ. χρέος προς προμηθευτές και με μια ασυνήθιστη ποικιλία στα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, η Abengoa πρωταγωνιστεί στη μεγαλύτερη αίτηση προστασίας από πιστωτές, που κάλλιστα θα μπορούσε να τελειώσει με την πτώχευσή της, είτε από δικό της αίτημα είτε των τραπεζών.
Η κρίση στην Abengoa, ύστερα από αυτές με την υπερχρέωση της εταιρείας ακινήτων Martinsa ή στη Bankia, ενεργοποιεί εκ νέου τις ανησυχίες σχετικά με την ισπανική οικονομία.
Το… έναυσμα για να καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές ήταν η άρνηση της εταιρείας Gonvarri να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο, μέσω αύξησης κεφαλαίου που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο.
Οι τράπεζες, ειδικά οι ισπανικές (Santander, Bankia, Popular, Caixabank και Sabadell), ήταν εκείνες που ενδιαφέρονταν περισσότερο ίσως από άλλους στην αναζήτηση ενός βιομηχανικού εταίρου για την Abengoa, δεδομένου ότι αν η εταιρεία προχωρούσε σε αναστολή πληρωμών αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει όχι λιγότερο από 7 δισ. ευρώ.
Τώρα, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται όπως και πρώτα, δεδομένου ότι με το απλό γεγονός της υποβολής αίτησης προστασίας από τους πιστωτές, υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε προβλέψεις για το 100% των δανείων προς την Abengoa με προθεσμία ένα έτος, αν και έχουν κερδίσει χρόνο καθυστερώντας μέχρι το 2016 μια τέτοια πρόβλεψη, προκειμένου να μην πλήξουν τους ισολογισμούς τους του 2015.
Τους τέσσερις μήνες που δίνεται περιθώριο με την αίτηση, οι τράπεζες και οι διαχειριστές της ενεργειακής εταιρείας πρέπει να βρουν μια διέξοδο αν θέλουν να σώσουν ένα μεγάλο μέρος του project της Abengoa.
Πρέπει, δηλαδή, να βρουν έναν άλλο… σωτήρα που θα αναλάβει την εταιρεία χωρίς οικονομικές θυσίες.
Για να γίνει αυτό σίγουρα θα πρέπει οι τράπεζες να είναι διατεθειμένες να δεχθούν μια ελάφρυνση του χρέους και οι διαχειριστές να προχωρήσουν στην πώληση των assets εκείνων για τα οποία μπορούν να βρεθούν καλοί πλειοδότες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης