Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Mauricio Macri – Τέλος στην 12ετή ηγεμονία της Κεντροαριστεράς

Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Mauricio Macri – Τέλος στην 12ετή ηγεμονία της Κεντροαριστεράς
Έλαβε το 51,5% των ψήφων
Αλλαγή σελίδας στην Αργεντινή, καθώς ύστερα από 12 χρόνια πολιτικής ηγεμονίας της Κεντροαριστεράς, νέος πρόεδρος της χώρας αναδείχθηκε την Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο φιλελεύθερος Mauricio Macri.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο Macri λαμβάνει το 51,5% έναντι 48,5% του Daniel Scioli, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του και ύστερα από τηλεφώνημά του στον Macri δήλωσε: «Ο λαός της Αργεντινής (...) εξέλεξε έναν νέο πρόεδρο, τον Mauricio Makri, τον οποίο μόλις συνεχάρη τηλεφωνικά».
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα.
Είναι η αλλαγή μιας εποχής» τόνισε ο Macri, προσθέτοντας ότι «μια πανέμορφη νέα εποχή ξεκινά για την Αργεντινή.
Ο 56χρονος Macri, ο οποίος είναι ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, είναι επιχειρηματίας και πρώην επικεφαλής μιας εκ των δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας.
Έχει υποσχεθεί ότι θα άρει τους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls) και θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές – hedge funds προκειμένου να ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη η Αργεντινή, η οποία έχει τα χαμηλότερα αποθέματα εδώ και εννέα χρόνια.
Παράλληλα, θα επικεντρωθεί στη μείωση του πληθωρισμού, στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο είναι το υψηλότερο των 30 ετών, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων σε δολάρια.
Από την πλευρά του, ο Scioli, ο οποίος είχε την υποστήριξη της απερχόμενης προέδρου της Αργεντινής, Christina Kirchner, είχε προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους πολιτικές, που θα εξαπολύσουν έναν «άγριο καπιταλισμό», θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ζωτικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στα οποία βασίζονται τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας της Αργεντινής και θα δημιουργηθεί μια οικονομία που θα είναι προς όφελος των πλουσίων.
Ο Macri θα κυβερνήσει με μειοψηφία και στις δύο Βουλές του αργεντίνικου Κοινοβουλίου.
Ωστόσο θα έχει την υποστήριξη περί των 32 εκατ. ψηφοφόρων –81% εκ των οποίων έλαβαν μέρος στις εκλογές την Κυριακή–, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν βαρεθεί και κουραστεί από τη διακυβέρνηση της απερχόμενης προέδρου Christina Fernandez de Kirchner, την οποία δεν θεωρούν έντιμη.
Σημειώνεται ότι η Kirchner δεν μπορούσε να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία της Αργεντινής, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά στα ιστορικά της χώρας, η εκλογική αναμέτρηση οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο, καθώς στον πρώτο δεν είχε αναδειχθεί νικητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης