Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buiter (Citigroup): Ασυνεπής η Fed – Θα αποτύχει στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής της

Buiter (Citigroup): Ασυνεπής η Fed – Θα αποτύχει στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής της
Όταν ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση, η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα, προέβλεψε ο Buiter
Την εκτίμηση ότι η Fed είναι «ασυνεπής» κεντρική τράπεζα και δεν θα καταφέρει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτικής της διατύπωσε ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.
Ειδικότερα, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, προέβλεψε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) δεν θα προλάβει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 2% προτού ξεσπάσει η νέα ύφεση.
Μάλιστα, ο ίδιος αναμένει ότι όταν ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση, η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα.
«Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε φάση ύφεσης, τόσο η Fed, όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) θα έχουν αρνητικά επιτόκια», επεσήμανε ειδικότερα.
«Γνωρίζουμε ότι η Fed θα προχωρήσει σε ορισμένες αυξήσεις των επιτοκίων της, ωστόσο αυτά δεν θα αγγίξουν υψηλά επίπεδα», επεσήμανε συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να διαμορφωθούν στο 1% ως τα τέλη του 2016, όχι όμως και στο 2%, τουλάχιστον όχι σε αυτό τον κύκλο σύσφιγξης.
Ο Buiter άσκησε δριμεία κριτική στην Fed, για την οποία πιστεύει ότι έχει εμπλακεί σε «συστηματική παραπλάνηση» και «μεγιστοποίηση του βαθμού αβεβαιότητας».
Ανέφερε, δε, πως τα μέλη της Fed στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, μέσα από τις συνεντεύξεις τους.
Τέλος, ο οικονομολόγος της Citigroup υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Δεκέμβριο, αν θέλει να διατηρήσει ένα βαθμό συνέπειας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης