Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (EKT): Νέα μέτρα τον Δεκέμβριο αν χρειαστεί με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού

tags :
Draghi (EKT): Νέα μέτρα τον Δεκέμβριο αν χρειαστεί με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού
H ΕΚΤ θα δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της
«Σήμα» για τη λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
«Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το εκτελεστικό συμβούλιο θα εξετάσει διεξοδικά τους παράγοντες που εμποδίζουν την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εάν το εκτελεστικό συμβούλιο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ θα δράσει χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, εξήγησε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Η ΕKT εκτιμά ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ένα ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε επίπεδο περιεχομένου ή διάρκειας, προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο επεκτατική στάση στη νομισματική πολιτική, σημείωσε ο Draghi.
«Αν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πολιτική δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων μας, τότε θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την αύξηση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Draghi.
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο επιτόκιο καταθέσεων.
Tο επίπεδο του επιτοκίου καταθέσεων μπορεί επίσης να ενισχύσει την μετάδοση του προγράμματος αγοράς ομολόγων αυξάνοντας την ταχύτητα της κυκλοφορίας των τραπεζικών αποθεματικών, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Νωρίτερα, ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχουν λειτουργήσει και αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Σημείωσε ωστόσο ότι το momentum της ανάπτυξης παραμένει αδύναμο και ο πληθωρισμός πολύ χαμηλότερα από τον στόχο προς το 2%.
 Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 θα είναι η χαμηλότερη από το 2009, ενώ ειδικότερα στην Ευρωζώνη καταγράφεται το πιο αδύναμο rebound από το 1998, σημείωσε ο Draghi, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η διαδικασία «διόρθωσης» της οικονομίας δεν έχει ολοκληρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης