Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναλυτές προειδοποιούν για βίαιη πτώση του πετρελαίου – Goldman Sachs: Πιθανή υποχώρησή του στα 20 δολ. το βαρέλι

Οι αναλυτές προειδοποιούν για βίαιη πτώση του πετρελαίου – Goldman Sachs: Πιθανή υποχώρησή του στα 20 δολ. το βαρέλι
Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από το πετρέλαιο και τα εμπορικά αποθέματα στη στεριά είναι σε ιστορικά υψηλά, τονίζει το PVM Group
Ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεμένει από αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για την αυξημένη προσφορά πετρελαίου και σύντομα μπορεί να εξαντληθεί και ο χώρος στα τάνκερ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για βίαιη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Μάλιστα, η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της αναφέρει ότι η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει συνδυαστεί με τον ήπιο χειμώνα εξαιτίας των συνεπειών του φαινομένου El Nino.
Το δίδυμο αυτό φαινόμενο θα μπορούσε να στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα χαμηλά των 20 δολαρίων το βαρέλι, που θα έχει ως συνέπεια οι εταιρείες διύλισης να σταματήσουν την παραγωγή.
Η τιμή του πετρελαίου, σημειωτέον, έχει υποχωρήσει από τα 110 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, στα 40 δολ. για το αμερικανικό αργό και στα περίπου 44 δολ. για το Brent στην Ευρώπη.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ και οι ρωσικές εταιρείες μάχονται για τα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη και την Ασία.
Η Σαουδική Αραβία στέλνει πετρέλαιο για πρώτη φορά στην Πολωνία και τη Σουηδία, κάνοντας λαθροθηρία νέων πελατών από την παραδοσιακή αυλή του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, το Ιράκ πουλάει το δικό του αργό πετρέλαιο «Basra» στις παγκόσμιες αγορές στην τιμή των 30 δολ. το βαρέλι, καθώς εξαντλούνται τα χρήματα στη χώρα και είναι αναγκασμένη να περικόψει τη χρηματοδότηση στους μαχητές εναντίον του ISIS.
Το Ιράκ αναζητά ένα μεγάλο δάνειο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αποτελεί δύσκολη δοκιμή για μας», σημείωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi.
«Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει από πετρέλαιο και τα εμπορικά αποθέματα στη στεριά έχουν φθάσε σε ιστορικά υψηλά», σημειώνει ο David Hufton, επικεφαλής των brokers πετρελαίου του PVM Group.
«Οι αριθμοί που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι πλέον φοβερός. Τα αποθέματα αυξάνονται συνεχώς εδώ και δύο χρόνια, κάτι που είναι πρωτοφανές», σημειώνει και προσθέτει ότι το μόνο που μας έχει σώσει μέχρι τώρα, είναι ότι η Κίνα αγοράζει 200.000 με 300.000 βαρέλια την ημέρα για τα στρατηγικά τους αποθέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης