Διεθνή

CNBC: Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης μπροστά στον κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος

CNBC: Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης μπροστά στον κοινό εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος
Ο βασικός νικητής είναι η Ρωσία, καθώς η Μόσχα θα λάβει περισσότερη υποστήριξη στις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες στη Συρία, σημειώνουν οι αναλυτές
Στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, αναφέρεται άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Μετά την ανάληψη της ευθύνης των δύο γεγονότων από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχει υπάρξει μια ανανεωμένη αίσθηση συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Προς επίρρωσιν τούτου, ο ρώσος πρωθυπουργός Dmitri Medvedev σε μήνυμά του στο twitter νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ανέφερε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι η Ρωσία και η Δύση πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να νικήσουν το ΙSIS.
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών έρχεται ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αποξένωσης και εντάσεων, με τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης να επιδεινώνονται εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και της προσάρτησης της Κριμαίας.
Τελευταίο επεισόδιο ήταν η ανάμειξη της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, προκειμένου να στηριχθεί το αμφιλεγόμενο καθεστώς του σύρου προέδρου Bashar al-Assad αντί να βοηθηθούν οι δυτικές χώρες στη μάχη εναντίον του ISIS.
Από τη στιγμή, όμως, που το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη τόσο για την αεροπορική τραγωδία στην Αίγυπτο, όλα φαίνεται να έχουν αλλάξει για τη Ρωσία, με τον πρόεδρο της χώρας, Vladimir Putin, να κάνει λόγο για ένα από τα πιο αιματηρά εγκλήματα και για «δολοφονία των ανθρώπων μας στο Σινά».
Ήδη οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσάις έχουν προσφέρει ως αμοιβή 50 εκατ. δολ. σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των υπευθύνων, ενώ συνδυάζοντας τα λόγια με τις πράξεις, εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία έγινε εμφανής και στη σύνοδο των G20 το περασμένο σαββατοκύριακο, με τη συνάντηση Putin και Obama, ενώ και ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande ανέφερε την Τρίτη ότι θα συναντηθεί με τον ρώσο και τον αμερικανό ομόλογό του τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία μιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Όπως σημειώνουν αναλυτές του Eurasia Group, ξεκάθαρος νικητής αυτού του επεισοδίου είναι η Ρωσία, καθώς τους επόμενους λίγους μήνες η Μόσχα θα κερδίζει μεγαλύτερη υποστήριξη για τις διπλωματικές και στρατιωτικές της προσπάθειες στη Συρία.
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν ότι ήταν η ευκαιρία της Ρωσίας να επιστρέψει στο διεθνές τραπέζι συνομιλιών και ότι ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να βελτιωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης