Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία για τρεις μήνες, ζητά ο Hollande

Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία για τρεις μήνες, ζητά ο Hollande
Απαιτείται έγκριση απο το Κοινοβούλιο για την τροποποίηση σχετικού νόμου του 1955 
Την παράταση για τους επόμενους τρείς μήνες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία έχει κηρυχτεί στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος F. Hollande από το Κοινοβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη την πρόταση αυτή, που απαιτεί την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ώστε να αναθεωρηθεί η περίμετρος και η διάρκειά» της.
Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.
«Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες» τουλάχιστον, είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η γενική γραμματέας των Πρασίνων.
Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της.
«Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955, ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία», είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Gerard Larsen βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν «ζώνες προστασίας ή ασφάλειας» στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.
Με το διάταγμα που εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό «όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα.
Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε «μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου» και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης