Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Νέα μέτρα εξετάζει η ΕΚΤ, την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται

Bloomberg: Νέα μέτρα εξετάζει η ΕΚΤ, την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται
Μετά τα νέα σημάδια αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας το βλέμμα όλων στρέφεται με ανανεωμένο ενδιαφέρον στην επόμενη κίνηση του M. Draghi
Νέα μέτρα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται, σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιβράδυνε απροσδόκητα το γ’ τρίμηνο του 2015, καθώς με βάση τα στοιχεία, που είδαν σήμερα (13/11) το φως της δημοσιότητας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%.
Μάλιστα, βραδύς ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης και στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ με τη Γερμανία στο +0,3%, τη Γαλλία στο +0,3% και την Ιταλία στο +0,2%.
Παράλληλα, η επιβράδυνση που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες της Ευρώπης, ενώ τα νεότερα στοιχεία δίνουν στο ΔΣ της ΕΚΤ μια πιο σαφή εικόνα.
Σημειώνεται ότι ο Draghi έχει ήδη δώσει το σήμα στις αγορές ότι έρχονται νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τόσο η οικονομία, όσο και ο πληθωρισμός δέχονται νέες καθοδικές πιέσεις.
«Η μη αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας δεν είναι μια ηχηρή καταστροφή, αν και ασκεί νέες πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει», εκτιμά ο Alan Clarke, οικονομολόγος της Scotiabank.
Προσθέτει, δε, πως «παρά τις πιέσεις δεν αναμένουμε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει σε αυτό το στάδιο όλα του τα όπλα».
Μετά τα νέα σημάδια αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας το βλέμμα όλων στρέφεται με ανανεωμένο ενδιαφέρον στην επόμενη κίνηση του M. Draghi, τονίζει το Bloomberg.
O Clarke προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το καταθετικό επιτόκιο και θα επεκτείνει το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όχι όμως και την ημερομηνία λήξης αυτού (Σεπτέμβριος του 2016).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης