Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε ακινησία η Ελλάδα, καθώς τα σωματεία στρέφονται εναντίον του Τσίπρα

Bloomberg: Σε ακινησία η Ελλάδα, καθώς τα σωματεία στρέφονται εναντίον του Τσίπρα
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο έλληνας πρωθυπουργός για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών ως αντάλλαγμα για κεφάλαια
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «καθώς οι έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά των οδοφραγμάτων».
Τα Σωματεία, που υπήρξαν βασικοί υποστηρικτές του κόμματος του έλληνα πρωθυπουργού, θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια σλόγκαν που φώναζαν στους αντιπολιτευόμενους του κ. Τσίπρα.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για την πρώτη γενική απεργία από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, τον Ιανουάριο, βάζοντας την Ελλάδα στην ακινησία για 24 ώρες.
Ο 41χρονος έλληνας πρωθυπουργός, που άλλοτε ήταν μεταξύ των διαμαρτυρόμενων εναντίον της λιτότητας στις προηγούμενες γενικές απεργίες, τώρα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ώστε να εκταμιευθούν τα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στις τράπεζες.
Μια αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών, θα έθεταν εν αμφιβόλω τη φερεγγυότητα των δανειστών της χώρας.
«Οι οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο Τσίπρας είναι πολύ σκληρότερες απ' ό,τι δικαιολογείται, όπως είναι και σκληρότερες απ' ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχαν αυτοί οι επτά μήνες ακρασφαλούς διπλωματίας και ακραίας πολιτικής αβεβαιότητας», σημειώνει ο Μανώλης Γαλενιάνος, καθηγητής Οικονομικων στο Royal Holloway, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Αυτό δεν ήταν αναγκαίο, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με την κυβέρνηση τώρα να πρέπει να εφαρμόσει βαθύτερες περικοπές προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», επισημαίνει.

Συνθηκολόγηση

Ο πρώην αντίπαλος των προγραμμάτων διάσωσης που οδηγήθηκε στην εξουσία υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας, τελικά συνθηκολόγησε στις απαιτήσεις των δανειστών μετά το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας από τη ζώνη του ευρώ, που οδήγησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να επιβάλλει capital controls.
Οι ελληνικές τράπεζες τώρα χρειάζονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 14,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να παραμείνουν εν ζωή, εν μέσω αύξησης των επισφαλών δανείων, υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας, ακριβών απαιτήσεων έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και αυστηρών περιορισμών στις μεταβιβάσεις κεφαλαίων.
Τα περισσότερα από τα χρήματα θα προέλθουν από τα έκτακτα δάνεια υπό το πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε πρόσφατα η Ελλάδα.


Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να μειώσει την προστασία προς τους χρεωμένους ιδιοκτήτες κατοικιών «λίγο ακόμη», σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, και να αναμορφώσει τους κανόνες διακυβέρνησης των τραπεζών, πριν η χώρα μπορέσει να λάβει τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να συμμορφωθεί, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές είναι η ύψιστη προτεραιότητα.

«Τιμωρητική λιτότητα»

Πριν η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε επιπλέον έκτακτα δάνεια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού το επόμενο έτος, θα απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας, με τη ΓΣΕΕ να σημειώνει ότι αυτά θα φέρουν «τιμωρητική λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση» σε μια χώρα που περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται χωρίς δουλειά.



Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, καθώς διαφαίνονται περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, σημειώνει η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλενιάνο, η λύση στο πολιτικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και να χειριστεί την κοινωνική αναταραχή είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για εκείνους που διαμαρτύρονται στους δρόμους της Αθήνας.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει πολλά άτομα στον δημόσιο τομέα για να επιλύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας, όπως θα τους άρεσε», σημειώνει και προσθέτει ότι «αντιθέτως, θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να τους απορροφήσει».

Παρατεταμένη ανεργία

Για την κ. Θεοδωροπούλου, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της αποσταθεροποιημένης στασιμότητας, καθώς η έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις, η απότομη εσωτερική υποτίμηση και η επίμονα υψηλή ανεργία έχουν ξεθωριάσει τις προοπτικές ανάπτυξής της.
«Η οικονομία της Ελλάδας κινδυνεύει από αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν υστέρηση, καθώς η παρατεταμένη ανεργία έχει υπονομεύσει τη δυνητική παραγωγή», σημειώνει.



Εξαλείφοντας την πολιτική αβεβαιότητα, καθιερώνοντας ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των επιδομάτων πρόνοιας, όλα αυτά θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κρίσης, σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης