Τελευταία Νέα
Διεθνή

Newsweek: Το Grexit θα επανέλθει όταν οι Έλληνες χάσουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα

Newsweek: Το Grexit θα επανέλθει όταν οι Έλληνες χάσουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα
Η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πιθανό να είναι μικρή και να αφήσει ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης που θα επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους γείτονές της, εκτιμά το Newsweek
Δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία έκπληξη ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση ή να απελευθερώσουν τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Παρά την αισιοδοξία μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των σχετικά ήπιων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, είναι δύσκολο να μην συμπεράνει κανείς ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι και πάλι εκτός τροχιάς.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία του ανάλυση το Newsweek, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, και ένας σημαντικός αριθμός πρόσθετων μέτρων στο τέλος του έτους φαίνονται απίθανο να ληφθούν.
Ακόμη και με σημαντική ανοχή από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, φαίνεται πλέον πιθανό ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος θα καθυστερήσει και ότι η υποσχεθείσα διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα έρθει το 2016.
Επιπλέον, η ενδεχόμενη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα είναι πιθανό να είναι μικρή και να αφήσει ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης που θα επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους γείτονές της.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό οι Έλληνες ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές δεσμεύσεις της, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο μεταξύ, τα ελληνικά τραπεζικά κεφάλαια εξακολουθούμ να βασίζονται στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ενώ η πίεση τώρα είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους, πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που θα απαιτήσουν μεγαλύτερο κούρεμα για τους πιστωτές των τραπεζών, προκειμένου να αποδεσμευτεί η κρατική στήριξη.
Η αυξανόμενη λίστα των ανικανοποίητων δεσμεύσεων δημιούργησε, όμως, ανησυχίες στους πιστωτές.
Είναι εύκολο να είμαστε επικριτικοί για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιέχει τόσα πολλά μέτρα, και, αναμφισβήτητα, η έλλειψη θεσμικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζει τη βούλησή των πιστωτών να κινηθούν προς τα εμπρός.
Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, χωρίς ριζική μεταμόρφωση και το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας.
Και οι πιστωτές είναι όλο και πιο απογοητευμένοι με τον αργό ρυθμό της ελληνικής κυβέρνησης στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.
Τελικά, το “Grexit" θα επανέλθει ως επιλογή, όταν και οι Έλληνες ψηφοφόροι χάσουν την υπομονή τους με την σημερινή πορεία που χάραξε η κυβέρνηση.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα άλλο αποτέλεσμα, καταλήγει το Newsweek.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:21, 11 Νοεμβρίου 2015) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης