Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Οι επενδυτές πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

WSJ: Οι επενδυτές πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
«Θρίαμβος της ελπίδας» η επιθυμία των επενδυτών να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Simon Nixon
«Αξιοσημείωτο» και «θρίαμβο της ελπίδας» χαρακτηρίζει το γεγονός πως οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Simon Nixon, αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».
Μάλιστα, επικαλούμενος τραπεζικές πηγές, που μετέχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει πως και νέοι επενδυτές σχεδιάζουν επίσης να συμμετάσχουν στις αυξήσεις των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Ο Nixon εκτιμά ότι πρόκειται για «θρίαμβο της ελπίδας επί της εμπειρίας», καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι παρότι πρόκειται για την τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ανακεφαλαιοποίηση, με τις τρεις πρώτες να οδηγούν τους μετόχους σε μεγάλες απώλειες και δραστική μείωση του ποσοστού τους στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution).
Αυτή τη φορά, εντούτοις οι επενδυτές έχουν πραγματικά λόγους να ελπίζουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Και αυτό διότι η τελευταία αξιολόγηση της ΕΚΤ βασίσθηκε σαφώς σε συντηρητικές υποθέσεις, με το βασικό σενάριο της προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% το 2015, την ώρα που οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομία κατά 0,7% το 2015 και επιστροφή στην ανάπτυξη (+0,5%) το 2016.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι η οικονομία θα λάβει θετικό πρόσημο το 2016 χάρη στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και την επίδραση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα, ο στόχος για το ύψος των τραπεζικών κεφαλαίων που θέτει η ΕΚΤ είναι πολύ πιο απαιτητικός σε σχέση με τα stress tests που έγιναν το 2014.
Αυτή τη φορά, οι τράπεζες πρέπει να έχουν συντελεστή κεφαλαίων από κοινές μετοχές (common equity Tier 1 ratio) - που μετρά τον λόγο του μετοχικού κεφαλαίου προς το ενεργητικό - στο 9,5% με το βασικό σενάριο έναντι 8% πέρυσι, ενώ ο συντελεστής κεφαλαίων τους (CET 1 ratio) με βάση το δυσμενές σενάριο διαμορφώνεται στο 8% έναντι μόλις 5,5% το 2014.
Παράλληλα, βάσει του ευρωπαϊκού κανόνα για την κρατική βοήθεια, το κράτος δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν οι τράπεζες με το βασικό σενάριο, ενώ μόνο το 25% της κρατικής συμμετοχής για την κάλυψη αναγκών του δυσμενούς σεναρίου θα γίνει με κοινές μετοχές, ενώ το υπόλοιπο 75% πρέπει να γίνει με τη μορφή ομολόγων, που μπορούν υπό δύσκολες συνθήκες να μετατραπούν σε μετοχές.
Οι δύο από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένουν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες τους αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές, σημειώνει ο Nixon.
Στο δημοσίευμα εκτιμάται επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας φάνηκε πιο ανθεκτικός του αναμενόμενου κατά τη διάρκεια των αναταραχών του περασμένου χρόνου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μετά από συγχωνεύσεις που έγιναν σε μία σειρά ετών, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι τώρα ένα ολιγοπώλιο που μπόρεσε να μειώσει το κόστος, να διατηρήσει τη δύναμη τιμολόγησής του και να έχει σχετικά εύρωστα κέρδη πριν από τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια», ενώ προσθέτει ότι «η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων δεν φαίνεται να έχει πλήξει τόσο πολύ την ποιότητα των δανείων, όπως φοβούνταν κάποιοι, ίσως επειδή ένα μεγάλο μέρος από τα 50 δισ. ευρώ που σηκώθηκαν από τις τράπεζες, πριν την επιβολή των ελέγχων, παρέμεινε στην κυκλοφορία, βοηθώντας την οικονομία»
«Πράγματι, μέρος από τα κεφάλαια αυτά επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα: Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και κατά 530 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο», τονίζει το δημοσίευμα.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών βάζουν κάποια μεγάλα στοιχήματα:
Πρώτον, αν και πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας την εξάρτηση των τραπεζών από την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και καθιστώντας ευκολότερη τη χορήγηση νέων δανείων.
Δεύτερον, πόσο γρήγορα μπορούν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το τεράστιο ποσό των προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς τους.
Η προσδοκία των επενδυτών είναι ότι οι νέοι πτωχευτικοί κανόνες και μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα θα κάνουν ευκολότερη για τις τράπεζες την αναδιάρθρωση και τη διαγραφή κόκκινων δανείων.
Ένα τρίτο στοίχημα αφορά στη διάρκεια και την επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Στην περίπτωση αυτή, σημειώνει ο Nixon, η Κύπρος προσφέρει κάποια ενθάρρυνση: Παρά τους πολύ πιο αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους και τη χρεοκοπία τραπεζών που οδήγησε σε μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων, η οικονομία της ανέκαμψε ταχύτερα από ότι αναμενόταν.
Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, των επενδυτών είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία για το πρόγραμμα βοήθειας.
«Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές διαφορές της κυβέρνησης με τους πιστωτές της, η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους θα αποδειχτεί ένα ισχυρό κίνητρο για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να αποδειχθεί μία θαυμάσια αγοραστική ευκαιρία.
Αλλά, αν αυτό αποδειχθεί λάθος, η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να γίνει σε δραχμές», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης