Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δηλώσεις της Yellen για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πίεσαν πτωτικά τη Wall - Στο -0,4% ο Nasdaq

Οι δηλώσεις της Yellen για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πίεσαν πτωτικά τη Wall - Στο -0,4% ο Nasdaq
Απώλειες -12,89% κατέγραψε το ADR της Εθνικής Τράπεζας, κλείνοντας στα 0,72 δολάρια
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street σήμερα Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και να αποτιμούν τις δηλώσεις της επικεφαλής της FED J. Yellen, η οποία εκτίμησε ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν όταν η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen άφησε να εννοηθεί ότι μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δεν θα εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία.
Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 50,57 μονάδες, ή -0,3% στις 17.867,58 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε πτωτικά κατά 2,65 μονάδες, ή λιγότερο από -0,1%, στις 5.142,48 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Steet, S&P 500 υποχώρησε κατά 7,46 μονάδες, ή -0,4%, για να κλείσει στις 2.102,33 μονάδες.
Απώλειες -12,89% κατέγραψε το ADR της Εθνικής Τράπεζας, κλείνοντας στα 0,72 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας J. Yellen ανέφερε ότι η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας θα σηματοδοτήσει και την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015.
«Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι η οικονομία έχει πολύ καλή απόδοση» ανέφερε η Yellen ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον.
«Η εγχώρια δαπάνη αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και αν τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν αύξηση στις τιμές των προϊόντων, τότε μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο θα είναι μία ρεαλιστική πιθανότητα» πρόσθεσε η πρόεδρος της Fed.
Στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο η αρμόδια Επιτροπή της Fed είχε παραπέμψει το θέμα για τον Δεκέμβριο εστιάζοντας στα σταθερά ποσοστά των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.
«Αυτό που περιμένει η Επιτροπή είναι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό που θα επαρκεί για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και της επιστροφής του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% που έχουμε θέσει ως στόχο» εξήγησε η Yellen.
Από το 2008 τα επιτόκια διατηρούνται αμετάβλητα κοντά στο 0.
Η ανεργία που ήταν στο 5,1% τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 4,9% τον Οκτώβριο και η Fed μπορεί να έχασε τον στόχο για 2% πληθωρισμό, αλλά στην τοποθέτησή της στις 28 Οκτωβρίου εκφράστηκε η πεποίθηση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα επίπεδα που επιθυμεί.
«Αν είναι να κάνουμε την κίνησή μας τον Δεκέμβριο θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη από μία βελτίωση της αγοράς εργασίας και από την άνοδο του πληθωρισμού στο 2%» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Fed.
Η οικονομία επιβραδύνθηκε κατά 1,5% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι χαμηλές τιμές της βενζίνης, η απασχόληση και η άνοδος των εισοδημάτων αναμένεται να στηρίξουν τις δαπάνες.
Έτσι, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα επιταχυνθεί κατά 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και σε ετήσια βάση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης