Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν μόνο 1,2 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια για το βασικό σενάριο

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν μόνο 1,2 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια για το βασικό σενάριο
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα δεχτούν την ανταλλαγή ομολόγων για να μη ρισκάρουν ένα bail in σε μεταγενέστερο στάδιο

Μόνο 1,2 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια μπορεί να χρειαστούν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το Bloomberg, εφόσον καταφέρουν να αντλήσουν 3,2 δισ. ευρώ από ανταλλαγή ομολόγων καλύπτοντας έτσι το βασικό σενάριο (4,4 δισ. ευρώ).
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από την πλευρά της να καλύψουν οι συστημικές τράπεζες τα 4,4 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου από τα 14,4 δισ. ευρώ που μπορεί να απαιτηθούν συνολικά για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η Alpha Bank και η Eurobank μπορεί να υπερβούν το δικό τους όριο, μόνο με την ανταλλαγή ομολόγων, καθώς οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, έτσι όπως καθορίστηκαν από την ΕΚΤ ήταν μικρότερες απ’ ό,τι αναμενόταν.
Η Πειραιώς, που έχει τον πιο υψηλό στόχο, καθώς πρέπει να εξασφαλίσει 2,2 δισ. ευρώ, αλλά και η Alpha Bank υποστήριξαν ότι θα τα καταφέρουν.
«Είμαι πεπεισμένος με βάση τις τελευταίες επαφές με τους επενδυτές ότι η τράπεζα θα καταφέρει να βρει τα κεφάλαια από την ιδιωτική αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία ως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου για να παρουσιάσουν το πλάνο για το πώς θα βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι με το βασικό σενάριο οι τράπεζες θα χρειαστούν 4,4 δισ. ευρώ και με το δυσμενές σενάριο 14,4 δισ. ευρώ, επιθυμεί τα κεφάλαια να προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές.
Όποια κι αν είναι η κρατική συνεισφορά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει ένα 25% σε κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 75% θα είναι ομόλογα coco’s που μετατρέπονται σε μετοχές με το 116% της ονομαστικής τους αξίας, εφόσον η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πέσει κάτω από το 7%.
Οι ομολογιούχοι θα δεχτούν την προσφορά των τραπεζών εκτιμά ο αναλυτής Νώντας Νικολαϊδης καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό το bail in.
«Η προσφορά ανταλλαγής θα γίνει δεκτή εθελοντικά από τους επενδυτές, διότι την προτιμούν από τον κίνδυνο του bail in σε ένα μεταγενέστερο δάνειο», είπε χαρακτηριστικά.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης