Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Αυξανόμενη πηγή κινδύνου οι αναδυόμενες αγορές για την παγκόσμια οικονομία

Fitch: Αυξανόμενη πηγή κινδύνου οι αναδυόμενες αγορές για την παγκόσμια οικονομία
Η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά ως βασικό κίνδυνο για τις πιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, μια μετάδοση της κρίσης από τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με σχετική μελέτη του οίκου
Οι επενδυτές εκτιμούν ως πρωταρχικό κίνδυνο για τις αμερικανικές πιστωτικές αγορές μια μετάδοση της κρίσης από τις αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σύμφωνα με έρευνα του οίκου Fitch.
Στην έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου, το 60% των επενδυτών δήλωσε ότι οι αρνητικές εξελίξεις σε μία ή περισσότερες αναδυόμενες αγορές αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τις πιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, ενώ το 40% ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι μέτριος.
Κανείς, ωστόσο, δεν ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, η Βραζιλία και η Κίνα είναι οι δύο πιο πιθανές πηγές ευρύτερης μετάδοσης της κρίσης των αναδυόμενων αγορών, ακολουθούμενες από Ρωσία και Τουρκία.
Σχεδόν τα τρίτα τέταρτα όσων ερωτήθηκαν, επέλεξαν εταιρείες των αναδυόμενων αγορών ως την τελευταία τους αγαπημένη επιλογή, με το 93% να αναμένει ότι οι βασικές πιστωτικές συνθήκες για τις εταιρείες των αναδυόμενων αγορών θα επιδεινωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η Fitch εκτιμά ότι οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν μια αυξανόμενη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων και των πολιτικών σοκ μπορούν να επιδεινώσουν την επιβράδυνση.
Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έλαβαν ώθηση την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της αναζήτησης από τους επενδυτές μεγαλύτερων αποδόσεων και της αυξημένης χρηματοδότησης στις τοπικές αγορές ομολόγων.
Αυτό καθιστά τους δανειολήπτες των αναδυόμενων αγορών ευάλωτους στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Η Βραζιλία, μαζί με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζουν αποδυνάμωση των θεμελιωδών του.
Η οικονομία είναι σε ύφεση, ενώ είναι αντιμέτωπη με οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.
Η υποτίμηση του νομίσματος και η μεταβλητότητα έχουν επηρεάσει την εσωτερική κατανάλωση, ενώ οι βραζιλιάνικες εταιρείες καλούνται να αντεπεξέλθουν στα αυξανόμενα εσωτερικά και διεθνή χρηματοδοτικά κόστη.
Παράλληλα, ένας πιθανός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αφορά την επιβράδυνση της Κίνας.
Μια ανώμαλη προσγείωση της Κίνας, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να υποχωρεί στο 2% τα επόμενα ένα-δύο χρόνια, ήταν επίσης ένας από τους άμεσους βασικούς κινδύνους που επεσήμανε η Fitch για το τρίτο τρίμηνο του 2015.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης