Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Νέα πτώση κερδών περιμένει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης το δ' τρίμηνο του 2015

Fitch: Νέα πτώση κερδών περιμένει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης το δ' τρίμηνο του 2015
Το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνο για τις εταιρείες, καθώς τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του τρίτου τριμήνου, σημειώνει ο οίκος
Η μεγάλη πτώση στα κέρδη τρίτου τριμήνου του 2015 των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών της Ευρώπης είναι πιθανόν να επεκταθεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Με λίγες προοπτικές για μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και με τα περιθώρια διύλισης το πιθανότερο να παραμένουν μικρά, η ικανότητα των εταιρειών να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν τα κέρδη τους το 2016 θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα τα μέτρα μείωσης του κόστους και του κόστους αποπληθωρισμού θα εφοδιάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα.
Κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα EBITDA των Royal Dutch Shell, Total, BP, Eni και BG υποχώρησαν κατά 26% έναντι του β' τριμήνου του 2015 και οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 30%.
Ο κύριος λόγος, σημειώνει η Fitch, είναι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς το Brent διολίσθησε 19% από τον μέσο όρο των 63 δολ. ανά βαρέλι το β' τρίμηνο του 2015 στα 51 δολ. το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Το τέταρτο τρίμηνο μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνο για τις εταιρείες, καθώς τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του τρίτου τριμήνου, κάτι που είναι πιθανόν να παρασύρει χαμηλότερα τα κέρδη στις μεταγενέστερες χρήσεις.
Πέρα, όμως, από τις τιμές του πετρελαίου, η Fitch σημειώνει ότι τα κέρδη των εταιρειών θα επηρεαστούν από την κλίμακα του κόστους αποπληθωρισμού.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μειώνουν τα κόστη τους και σε ορισμένα τμήματα της αξιακής αλυσίδας, η πτώση έχει ήδη υπάρξει σημαντική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης