Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι τράπεζες θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν 5-6 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που χρειάζονται

FT: Οι τράπεζες θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν 5-6 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που χρειάζονται
Ακόμα και αν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 θα υπάρχουν κίνδυνοι για τους μετόχους και τους μεγάλους καταθέτες
Στα αποτελέσματα των stress test σύμφωνα με τα οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα είναι 14,4 δισ. ευρώ και 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναφέρονται και οι Financial Times.
Παραθέτουν επίσης και ξεχωριστά τα ποσά που θα χρειαστούν για την Πειραιώς (4,9 δισ.), την Εθνική (4,6 δισ.), την Alpha Bank (2,7 δισ.) και την Eurobank (2,1 δισ.).
Όπως και την προθεσμία που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως την προσεχή Παρασκευή 6 Νοεμβρίου για να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσελκύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν 5-6 δισ. ευρώ και επιπρόσθετα κεφάλαια θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα αγοράσει μετοχές και coco’s (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές), που θα εκδοθούν από τις τράπεζες.
Οι οικονομολόγοι της ευρωζώνης επιθυμούν να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση πριν την 1η Ιανουαρίου 2016.
Τα stress tests της ΕΚΤ είναι μία προσπάθεια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες όπως και πριν ενταθεί η κρίση και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει μετοχές με δικαίωμα ψήφου, οι τιμές των οποίων θα ανακοινωθούν από τα βιβλία προσφορών των τραπεζών.
Παράλληλα, θα έχει αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Το θέμα είναι ότι με τον νέο κανονισμό που θα ισχύσει από το 2016 για τη διάσωση των τραπεζών οι όροι θα γίνουν πολύ πιο σκληροί και οι μεγάλοι καταθέτες και οι μέτοχοι μπορεί να μην είναι εξασφαλισμένοι ακόμα και αν η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί πριν την 1η Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης