Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μειώνουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Reuters: Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μειώνουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Οριακή άνοδος για την καταναλωτική δαπάνη, τα εισοδήματα και το εργασιακό κόστος – Παραμένει χαμηλά ο πληθωρισμός
Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ κατέγραψε πολύ μικρή άνοδο, όπως και το κατά κεφαλήν εισόδημα, παγώνοντας την εγχώρια ζήτηση και μειώνοντας και τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του Reuters.
Αλλά και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που έδειξαν αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος του χρόνου.
Η Fed διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο 0 από το 2008 και θα είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι τώρα που το εισόδημα, η κατανάλωση και ο πληθωρισμός κινούνται χαμηλότερα, ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Jay Morlock.
Η καταναλωτική δαπάνη, που αντιπροσωπεύει τα 2/3 της αμερικάνικης οικονομία κατέγραψε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, έναντι +0,4% τον Αύγουστο.
Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης είναι 0,2% έναντι +0,4% τον Αύγουστο.
Το εισόδημα αυξήθηκε επίσης μόνο κατά 0,1% καθώς οι μισθοί έπεσαν τον περασμένο μήνα, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης.
Οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν επίσης κατά 0,1%, ενώ ο κεντρικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο κατά 1,3%.
Τέλος, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα κάτω από το όριο του 2% που είναι ο στόχος της Fed, ενώ το εργασιακό κόστος αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
«Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επιταχυνθεί σύντομα» εκτιμά ο Joel Naroff, οικονομικός διευθυντής στο Naroff Economic Advisers, στην Πενσυλβάνια, προσθέτοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε σε ένα μετριοπαθές περιβάλλον όσον αφορά την αγορά εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης