Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η μάχη πολιτικής επιβίωσης της Merkel – Οι πέντε λόγοι που θα παραμείνει στη θέση της

Politico: Η μάχη πολιτικής επιβίωσης της Merkel – Οι πέντε λόγοι που θα παραμείνει στη θέση της
Στελέχη του CDU/CSU εκφράζουν ανησυχίες ότι το τέλος της Merkel θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά
Ύστερα από δέκα χρόνια στην εξουσία, η άλλοτε άτρωτη γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να δίνει μια μάχη για την πολιτική της επιβίωση, εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος και των μαζικών ροών προσφύγων.
Οι κίνδυνοι, όπως σημειώνεται σε άρθρο του «Politico», πυκνώνουν, ενώ τα ποσοστά δημοφιλίας της γερμανίδας καγκελάριου, που άλλοτε θεωρούνταν άτρωτη, τώρα έχουν σημειώσει βουτιά.
Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό βαυαρικό κόμμα του CDU της Merkel, απειλεί να μην την ακολουθήσει, ενώ πολλά στελέχη δηλώνουν στο περιοδικό, ότι έχουν αρχίσει να ανησυχούν σχετικά με αναφορές μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία και αλλού, ότι το τέλος της Merkel θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, οι ανησυχίες τους είναι υπερβολικές και παραθέτει πέντε λόγους που η γερμανίδα θα παραμείνει εκεί που είναι:

1. Ο Seehofer δεν θέλει πραγματικά την κεφαλή της επί πίνακι
Ο Horst Seehofer έχει καταστεί εκ νέου ο πιο ισχυρός πολιτικός στη Βαυαρία, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση, όμως η ισχύς του είναι μεγάλη μόνον στη Βαυαρία.
Μια ρήξη στον συνασπισμό του κόμματός του CSU με το CDU της Merkel σημαίνει λιγότερη εξουσία για τον Seehofer και όχι περισσότερη.
Μπορεί να έθεσε ένα τελεσίγραφο στη Merkel όσον αφορά τους πρόσφυγες, όμως το πιθανότερο είναι ότι θα κληθεί να υποχωρήσει, δεδομένης της φτωχής διαπραγματευτικής του θέσης.

2. Ο κόσμος απεχθάνεται τον υψηλό αριθμό των προσφύγων, όχι όμως την αρχή της ένταξης
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι θέμα αρχής για τη Γερμανία να αποδεχθεί τους πρόσφυγες, κάτι που άλλωστε καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες σε αυτές που εξέφρασαν την προτίμησή τους στο CDU/CSU, είναι πιστοί στην γερμανίδα καγκελάριο και υποστηρίζουν την πολιτική της στο θέμα των προσφύγων.

3. Η Merkel ανέλαβε δράση
Ένας νέος σκληρός νόμος ασύλου τέθηκε σε ισχύ μόλις το Σάββατο, ο οποίος μάλιστα περιορίζει τα οικονομικά οφέλη και στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτούντων άσυλο.
Τα μέτρα αυτά, ίσως να μην περιορίζουν τις άμεσες εισροές ανθρώπων που ήδη είναι καθ' οδόν προς τα γερμανικά σύνορα, όμως με έναν πιο πειθαρχημένο τρόπο αντιμετώπισής τους, ίσως να ηρεμήσει το κλίμα στη Βαυαρία, η οποία αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους.

4. Δεν υπάρχει κανείς για να αντικαταστήσει τη Merkel
H Merkel ήταν ιδιαίτερα καλή στο να ξεφορτώνεται τους μνηστήρες του θρόνου της.
Μια σειρά από ισχυρούς άνδρες, οι οποίοι είναι μια πολιτική γενιά νεότεροι της 61χρονης καγκελάριου, είτε έχουν εγκαταλείψει την πολιτική, είτε έχουν χάσεις εκλογές, είτε και τα δύο.
Η υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, έχει αποδυναμωθεί από ακριβές συμφωνίες για εξοπλιστικά, που αποδείχθηκαν δυσλειτουργικά, αλλά και από τους ισχυρισμούς σχετικά με λογοκλοπές στην MD διατριβή της.
Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere είναι πολύ πιθανόν να πέσει μαζί με τη Merkel, όπως και ο Peter Altmaier, επικεφαλής του προσωπικού στην καγκελαρία.

5. Δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή
Οι γερμανοί καγκελάριοι δεν εκθρονίζονται εκτός και αν υπάρχει μια ουσιαστική διάθεση για αλλαγή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο καγκελάριος Helmut Kohl, που παρέμεινε στον θώκο για μακρύ χρονικό διάστημα και έχασε στις εκλογές του 1998, αλλά και ο Gerhard Schroeder του SPD.
Η Merkel έχει βάλει δύο στοιχήματα για το άγνωστο μέλλον στη μέχρι τώρα θητεία της.
Το 2008, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, εγγυήθηκε τις αποταμιεύσεις των Γερμανών για να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων (bank run), μια τακτική που είχε αποτέλεσμα.
Η προσφυγική κρίση είναι η δεύτερη στιγμή της τύπου Lehman Brothers, την οποία αναγνωρίζει σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Σαφώς ελπίζει ότι θα παντρέψει σοφά και συνετά τις πολιτικές επιλογές της, ώστε να αποφύγει ο γερμανικός λαός να την διώξει από τη θέση της.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης