Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτωτικά έκλεισε η Wall - Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Στο -0,4% ο Nasdaq

Ήπια πτωτικά έκλεισε η Wall - Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Στο -0,4% ο Nasdaq
Απώλειες -4,10% κατέγραψε το ADR της Εθνικής στη Wall, κλείνοντας στα 0,84 δολάρια
Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται ακόμη τις ανακοινώσεις την κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, της Fed, η οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, αλλά και να επηρεάζονται αρνητικά από τα χειρότερα του αναμενόμενου εταιρικά αποτελέσματα των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Fed, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2015.
Πιο συγκεκριμένα, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,1% στις 17.779,52 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες -0,4% στις 5.074,27 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall S&P 500 κατέγραψε απώλειες κατά -0,1% στις 2.089,41 μονάδες.
Απώλειες -4,10% κατέγραψε το ADR της Εθνικής στη Wall, κλείνοντας στα 0,84 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητα στο 0% - 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η νομισματική επιτροπή της Fed, αναβάλλοντας προς το παρόν τη διαδικασία της ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής.
Ειδικότερα, με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά, η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα (0% - 0,25%), αναβάλλοντας προς ώρας την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της.
Ωστόσο, έστειλε το σήμα για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο παραμένει «στο τραπέζι».
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας συντελείται με αργό ρυθμό.
Την ίδια ώρα η καταναλωτική δαπάνη και οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα.
Η Fed φαίνεται καθησυχαστική ως προς τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο αυτών στην οικονομία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2015.
«Θα αποφασίσουμε αν πρέπει να αυξήσουμε το εύρος των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση (12/2015)», ανέφερε η Fed, επισημαίνοντας ότι θα επανεξετάσει την πρόοδο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Fed Richmond, Jeffrey Lacker, διαχώρισε τη θέση του και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,0939 δολάρια.
Παράλληλα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 5,7 μονάδες βάσης στο 2,085% ενώ του 30ετούς κατά 3,7 μονάδες βάσης, στο 2,886%.
Το μήνυμα της FED μετά τη διήμερη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, ήταν περισσότερο επιθετικό (hawkish) απ' ό,τι πολλοί ανέμεναν.
Στην ανακοίνωσή της, η FED υποβάθμισε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Σεπτέμβριο σχετικά με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ανάπτυξης και ειδικότερα, επισήμανε ότι θα λάβει υπόψη της την πρόοδο στην απασχόληση και την αγορά εργασίας όταν θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη αναφορά στην επόμενη συνεδρίαση της FED πυροδότησε αμέσως τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων φέτος.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές δεν εκτιμούν ότι τα στοιχεία είναι ικανά ώστε η FED να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Ενδεικτικά, ο James Meyer της Tower Bridge Advisors σημειώνει ότι «όλα τα στοιχεία τους τελευταίους τρεις μήνες καταδεικνύουν κάποια επιβράδυνση» και συμπληρώνει ότι «αυτό που έκαναν χθες, είναι να ετοιμάσουν το τραπέζι, να δώσουν στον εαυτό τους την επιλογή (σ.σ. να αυξήσουν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο)».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης