Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ρευστοποιεί τον χρυσό η Βενεζουέλα για να αποπληρώσει το χρέος της – Στο 133% ο πληθωρισμός στο -10% η ύφεση

FT: Ρευστοποιεί τον χρυσό η Βενεζουέλα για να αποπληρώσει το χρέος της – Στο 133% ο πληθωρισμός στο -10% η ύφεση
Μόλις 0,5 δισ. δολ. τα αποθεματικά της Βενεζουέλας σε ρευστό – Έχει να πληρώσει ομόλογα 10,84 δισ. δολ. ως το τέλος του 2016
Η Βενεζουέλα αρχίζει να πουλάει περισσότερο από τον χρυσό της, γράφουν οι Financial Times για να περιγράψουν την τραγική κατάσταση της λατινικής χώρας που είχε 133% πληθωρισμό και η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2015.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η οικονομία της Βενεζουέλας είναι χειρότερη και από της Ουκρανίας, ενώ όσον αφορά τα αποθέματα του χρυσού της είχαν μειωθεί κατά 9% στα 8,3 δισ. μπολιβάρ στα τέλη Μαϊου.
Η πτώση ήταν αποτέλεσμα της απεγνωσμένης προσπάθειας που έκανε η Βενεζουέλα για να αποφύγει μία χρεοκοπία και να εξασφαλίσει ρευστότητα για την αποπληρωμή ξένων ομολόγων.
Καμία άλλη πετρελαιοπαραγωγική χώρα δεν βίωσε τόσο επώδυνα την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, όσο η Βενεζουέλα που οι πωλήσεις αργού αντιστοιχούν στο 96% των εξαγωγών της.
Η σωρευτική μείωση κατά 50% των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση έπληξαν την οικονομία της χώρας της Ν. Αμερικής.
Ο ετήσιος πληθωρισμός θα είναι 133% σύμφωνα με στοιχεία της BofA, που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που ελλείψεις αγαθών, όπως το μαγειρικό λάδι και το χαρτί τουαλέτας τροφοδοτούν κοινωνικές εντάσεις.
Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% ο Nicolas Maduro απευθύνθηκε, μεταξύ άλλων, στην Κίνα για δάνεια, συμφωνώντας σε ένα σύνθετο swap χρυσού 1 δισ. δολ. με τη Citi και πουλώντας χρέος που της οφειλόταν από την Δομινικανή Δημοκρατία και τη Τζαμάικα μέσω της Goldman Sachs.
Αλλά αυτές οι ενέργειας ελάχιστα επιβράδυναν την εξάντληση της ρευστότητας.
Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε ότι τα διεθνή αποθεματικά της χώρας έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας, στα 15,35 δισ. δολάρια.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Βενεζουέλα και η κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA έχουν να πληρώσουν ομόλογα 10,84 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Με δεδομένο ότι τα αποθεματικά της Βενεζουέλας σε ρευστό είναι μόλις 0,5 δισ. δολάρια, οι αναλυτές της Barclay’s θεωρούν ότι η χώρα θα συνεχίσει να ρευστοποιεί τα αποθέματα χρυσού της για τις αποπληρωμές του χρέους της μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Όσο για τις πληρωμές ομολόγων που λήγουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 θα εξαρτηθούν από την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και από τη χρηματοδότηση από την Κίνα και άλλες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης