Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κοντά στη χρεοκοπία το Π. Ρίκο – Αγκάθι ένα ομόλογο 355 εκ. δολ. που λήγει τον Δεκέμβριο

FT: Κοντά στη χρεοκοπία το Π. Ρίκο – Αγκάθι ένα ομόλογο 355 εκ. δολ. που λήγει τον Δεκέμβριο
Το έλλειμμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 29, 8 εκ. δολ. τον Νοέμβριο - Αναπόφευκτο ένα κούρεμα χρέους 40-45%
Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων πληρωμών και κατά συνέπεια και μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, όπως προειδοποιούν οι Financial Times.
Το νησί της Καραϊβικής παλεύει με ένα τεράστιο χρέος 72 δισ. δολαρίων, που η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί «αδύνατον να πληρωθεί».
Το Π. Ρίκο έχει ήδη χρεοκοπήσει όσον αφορά ένα ομόλογο που εκδόθηκε από τη Δημόσια Οικονομική Εταιρία, αλλά πιο σοβαρή θα είναι μία αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων που εκδόθηκαν από την κύρια οικονομική αρχή, την Αναπτυξιακή Κυβερνητική Τράπεζα.
Η νέα δοκιμασία για την Αναπτυξιακή Κυβερνητική Τράπεζα (DGB) έρχεται τον Δεκέμβριο, οπότε και πρέπει να γίνει μία πληρωμή 355 εκ. δολαρίων.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι μία αδυναμία πληρωμής θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων.
«Αυτή θα είναι η χειρότερη προοπτική, όχι μόνο για τον λαό του Πουέρτο Ρίκο, αλλά και για τους πιστωτές» αναφέρει ένας σύμβουλος.
Ο Jack Lew προειδοποίησε ότι μία μη ομαλή επίλυση της κρίσης θα αποβεί σε βάρος των μικρών επενδυτών που κατέχουν ομόλογα και αμερικάνικα αμοιβαία κεφάλαια.
Πολλά από αυτά τα funds αγόρασαν χρέος του Πουέρτο Ρίκο, χάρη στο ελκυστικό φορολογικό καθεστώς του.
Αρκετοί επίσης από αυτούς τους Αμερικάνους επενδυτές δεν βρίσκονται στην ενδοχώρα, αλλά είναι συνταξιούχοι που ζουν στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ τα hedge funds διακρατούν περιουσιακά στοιχεία της DGB.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το έλλειμμα του Πουέρτο Ρίκο, που ξεμένει από ρευστό, θα είναι 29,8 εκ. δολάρια τον Νοέμβριο και με αυτούς τους ρυθμούς στο τέλος του έτους θα ανέλθει στα 205 εκ. δολάρια.
Κι όλα αυτά παρά τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που λήφθησαν.
Ο Peter Hayes της BlackRock θεωρεί ότι τελικά οι κάτοχοι ομολόγων θα αναγκαστούν να δεχτούν ένα κούρεμα 40-45% των 55 δισ. δολαρίων του κυβερνητικού χρέους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης