Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι ιδιωτικοποιήσεις αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη Ελλάδας – δανειστών

Bloomberg: Οι ιδιωτικοποιήσεις αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη Ελλάδας – δανειστών
Ο στόχος είναι, όμως, να μην πηγαίνουν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και για επενδύσεις
Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να εξασφαλίσει την επόμενη πληρωμή με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η αναβίωση του «βαλτωμένου» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ίσως αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέρει το Bloomberg.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραχωρήσει 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού του Πειραιά ως το τέλος του χρόνου και έχει στόχο να αποκομίσει 3,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ποσό που ισούται με όσα εξοικονόμησε από τις ιδιωτικοποιήσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Η επιθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ένα σημάδι της αξιοπιστίας και της ικανότητάς της να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» ανέφερε ο οικονομολόγος της Eurobank Θεόδωρος Σταματίου και πρόσθεσε.
«Οι τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις θα δείξουν στους επενδυτές ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει δουλειές με τις διεθνείς αγορές».
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης περιμένουν να ολοκληρώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση για να αρχίσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης και η πρόσβαση στο ρευστό των ιδιωτικοποιήσεων ήταν από τα λίγα που κατάφερε να πάρει ο Τσίπρας από τη Merkel σε εκείνη τη σύνοδο του Ιουλίου.
Το Δεκέμβριο η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την πώληση των 14 αεροδρομίων στη Fraport έναντι 1,2 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει το 67% του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco.
«Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν μεγάλη επίδραση στην ελληνική οικονομία και θα δείξουν ότι σταθεροποιείται» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας προσθέτοντας ότι «θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα της χώρας και θα προσελκύσουν επενδύσεις».
Προβλέπεται επίσης η 20ετής επέκταση της διαχείρισης του Αερολιμένα Αθηνών και η πώληση του 30% του εθνικού αερομεταφορέα.
Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι για το 2016 αντιπροσωπεύουν μία αλλαγή στην πρόοδο της χώρας είναι μόνο ένα μέρος από όσα χρειάζεται να γίνουν.
Οι πιστωτές επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκομίσει 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Άλλα περιουσιακή στοιχεία περιλαμβάνουν τις Ελληνικές Τηλεπικοινωνίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ και το 17% της Ενέργειας.
«Η θέση της χώρας στα Βαλκάνια είναι ένας ενεργειακός δρόμος και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί» ανέφερε ο Πιτσιόρλας.
Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρέπει να πεταχτούν σε ένα καλάθι εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά να αξιοποιηθούν και για άμεσες ανάγκες και επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης