Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το προσφυγικό – Συνέρχεται στο Στρασβούργο (26-29/10)

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το προσφυγικό – Συνέρχεται στο Στρασβούργο (26-29/10)
Η ατζέντα των θεμάτων του ΕΚ
Προσφυγικό, τραπεζικό απόρρητο, φορολογική διαφάνεια και VW, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) από αύριο, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, έως τις 29 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.
Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο  θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία την Τρίτη (27 /10) τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ, γεγονός που θα κάνει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές.
Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους από το 2018.
Επίσης, αύριο, Δευτέρα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τρίτη, η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις/συμφωνίες που συνάπτουν με πολυεθνικές εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, έχουν ως εξής:

-Μεταναστευτικές ροές στα Βαλκάνια και συνεργασία με την Τουρκία

Tην Τρίτη στις 10 πμ ώρα Γαλλίας, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk,  και τον Πρόεδρο της Επιτροπής J.C Juncker, τις τρέχουσες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συνεργασία με την Τουρκία, τις συζητήσεις με τις χώρες της Αφρικής, αλλά και τα κονδύλια που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

- Οδηγία για την προστασία όσων αγοράζουν ταξίδια μέσω διαδικτύου

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες που αγοράζουν το δικό τους πακέτο διακοπών μέσω διαδικτύου θα έχουν την ίδια προστασία με εκείνους που το αγοράζουν από τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Σημειώνεται ότι ήδη οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την αρχική πρόταση για να επιτραπεί στους ταξιδιώτες να ακυρώνουν ένα πακέτο, όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% πριν την αναχώρησή τους.

- Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής

Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ που θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2017, αλλά και οι κανόνες σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα εφαρμοστούν με την υπερψήφιση την Τρίτη του νέου νομοθετικού πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες.

- Ψήφισμα για τα καυσαέρια της Volkswagen

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα υιοθετήσει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ψήφισμα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις χειραγώγησης των εκπομπών καυσαερίων από την Volkswagen.

- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, θα θέσει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι την καταψήφιση ζητούν η επιτροπή Περιβάλλοντος και η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων.

-Καινοτομία και νέα τρόφιμα
Για το νέο κανονισμό για την ενθάρρυνση της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων μέσω μίας νέας, απλοποιημένης διαδικασίας έγκρισης για τα νέα τρόφιμα, θα ψηφίσει το ΕΚ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

-Καθαρότερη ατμόσφαιρα με νέα όρια σε 6 ρύπους
Σε ψηφοφορία θα τεθεί την Τετάρτη  η νέα οδηγία για τη θέσπιση εθνικών ανώτατων ορίων για έξι βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του θείου, των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου.
Στόχος είναι τόσο το να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό πρόβλημα της κακής ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ ετησίως, όσο και να εξοικονομηθούν 40 δισ. ευρώ από το κόστος που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ως το 2030.

- Προσωπικότητες πανευρωπαϊκής εμβέλειας για την Προεδρία της Κομισιόν
Την Τετάρτη το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία μία νομοθετική πρωτοβουλία ζητώντας να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα, θα πρέπει η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης