Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rutte (Ολλανδία): Οι ανατολικοευρωπαϊοι οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για τους πρόσφυγες

Rutte (Ολλανδία): Οι ανατολικοευρωπαϊοι οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για τους πρόσφυγες
H Ολλανδία θα στηρίξει τα κράτη -μέλη στη διασφάλιση των εξωτερικών τους συνόρων
Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, απηχούν απόψεις και άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel, που ανησυχούν ότι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.
«Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο Rutte στη δημόσια τηλεόραση, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων», ανέφερε. «Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα.»
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε., είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη - μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.
Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της Ε.Ε. αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.
Όμως ο Tusk, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των συνόρων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η Ε.Ε.
«Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε ο Tusk, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Rutte, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Tusk.
«Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία», πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη.
Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Geert Wilders βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.

www.bankingnews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης