Τελευταία Νέα
Διεθνή

Associated Press: Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας κατά των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Γερμανίας

Associated Press: Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας κατά των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Γερμανίας
Τσίπρας: Είμαστε εταίροι, όχι κατάδικοι
Ο Francois Hollande υποστήριξε την Παρασκευή το ελληνικό αίτημα να αρχίσουν πριν το τέλος του έτους οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους, γράφει το Associated Press.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή μήνα και να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αποδυναμωθεί ωθώντας έτσι το χρέος στο 190% ως προς το ΑΕΠ το 2016.
«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν το αμφισβητούν αυτό» ανέφερε ο Hollande μετά τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, εξηγώντας ότι «η Ελλάδα ζητάει ευελιξία και αυτό είναι κατανοητό, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από την προσφυγική κρίση και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες για να υποστηριχτούν από Γάλλους εμπειρογνώμονες οι μεταρρυθμίσεις για την κρατική διοίκηση της Ελλάδας.
Η Γαλλία είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για την Ελλάδα το καλοκαίρι, όταν οι συνομιλίες φάνηκε να οδηγούνται σε αδιέξοδο και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Ένας νέος μεγάλος κύκλος μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία προκάλεσε την οργή των συνδικάτων που προκήρυξαν γενική απεργία για τις 12 Νοεμβρίου.
Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που απειλούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Την Παρασκευή ο Τσίπρας υποσχέθηκε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας κατά γράμμα.
Αλλά ισχυρίστηκε ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης – φωτογραφίζοντας με αυτή την αναφορά τα δημοσιονομικά γεράκια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υπονομεύουν τη συμφωνία.
«Είναι άλλο πράγμα να τιμούμε τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες και άλλο να θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας ισότιμος εταίρος, αλλά εκτίει ποινή κατάδικου».
«Είμαστε εταίροι, όχι κατάδικοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης