Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Σε κάθε του βήμα στην Ελλάδα ο Hollande γνώριζε και από μία τιμητική διάκριση

Le Monde: Σε κάθε του βήμα στην Ελλάδα ο Hollande γνώριζε και από μία τιμητική διάκριση
Ανταπέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος που εξήρε για άλλη μία φορά το «θάρρος» του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «το Grexit είναι πίσω μας»
Στη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που είχε ο Francois Hollande στην Ελλάδα αναφέρεται η Le Monde, επισημαίνοντας τόσο το χειροκρότημα που του επιφύλαξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο δώρο που του έκαναν, ένα μετάλλιο με τη μορφή του Περικλή.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα αυτή η θετική υποδοχή λέει πολλά και για την εξέλιξη της αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που βλέπει πλέον τον Hollande ως τον καλύτερο φίλο της στην ευρωπαϊκή σκηνή.
«Ο Francois ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισαν ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία κοινή συνέντευξη τύπου.
Η στάση της Γαλλίας που ήθελε κάθε κόστος να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν αποφασιστική για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας στις 13 Ιουλίου που έδωσε στην Αθήνα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με αντάλλαγμα δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο είναι δημοφιλής ο Hollande στην Ελλάδα, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι καιρικές συνθήκες κακές, αλλά σε επίσημο επίπεδο είχε την τιμητική του.
Ομιλία στη Βουλή, γεύμα στην Ακρόπολη και επίτιμος διδάκτορας, πλέον, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε κάθε του στάση ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπιζόταν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριζε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δείχνει ότι η αλληλεγγύη είναι μία θεμελιώδης αξία.
«Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και η ευρωζώνη θα είχε χάσει τη νομιμότητά της από την απώλεια της ακεραιότητάς της» είπε χαρακτηριστικά.
Αφήνοντας αιχμές για τη Χρυσή Αυγή «η δημοκρατία απευθύνεται κυρίως στη νοημοσύνη των πολιτών και όχι στον φόβο τους», ο Hollande εξήρε για άλλη μία φορά το «θάρρος του Τσίπρα» και της πλειοψηφίας, που «δεχτήκατε έναν συμβιβασμό και αυτό είναι το ευρωπαϊκό πνεύμα».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι το «Grexit είναι πίσω μας» και άνοιξε παράθυρο για επενδύσεις με Γάλλους επιχειρηματίες να τον συνοδεύουν και τον Τσακαλώτο με τον Sapin να υπογράφουν πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μάλιστα, υποστηρίζοντας για μία ακόμα φορά τον Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι οι «νεοφιλελεύθερες πολιτικές ξεπερνούν τη συμφωνία και απειλούν να εκτροχιάσουν το ελληνικό πρόγραμμα», ο Francois Hollande ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία, αλλά δεν είναι μία συμφωνία πλήρους υποταγής».
Για το μεταναστευτικό ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, είναι τα σύνορα της Ευρώπης και οι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις μεταναστευτικές ροές και το έχουν κάνει με αξιοπρέπεια».
Υποσχέθηκε επίσης οικονομική στήριξη από την Ευρώπη προς την Ελλάδα που έχει δεχτεί 500.000 πρόσφυγες και είναι δίκαιο το αίτημά της για περισσότερη βοήθεια, γιατί οι χώρες υποδοχής δεν πρέπει να σηκώνουν όλο το βάρος, αλλά να έχουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης