Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hollande: Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ στη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου, θα απειλούταν όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

tags :
Hollande: Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ στη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου, θα απειλούταν όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη στη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου, θα απειλούταν ολόκληρο το οικοδόμημα, εξέφρασε ο Francois Hollande, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αναλυτικότερα, «το Πανεπιστήμιο μου έκανε μεγάλη τιμή που με αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσθέτοντας πως «εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Jaqcues Dellor και ο Μίκης Θεοδωράκης, είχαν την ίδια τιμή».
Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι άκουσε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση όλους τους επαίνους, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προωθεί την άποψη πως «πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η δημοκρατία επιτρέπει τις πολλαπλές επιλογές και δεν υπάρχουν μονόδρομοι».
«Η Ελλάδα ξέρει καλά τι σημαίνει να σου επιβάλλονται περιορισμοί», σημείωσε με νόημα ο κ. Hollande, καθιστώντας, εντούτοις, σαφές πως «ακόμα και όταν σου επιβάλλονται περιορισμοί, η δημοκρατία σου επιτρέπει να κάνεις παρακάμψεις και αναδιπλώσεις».
Επεσήμανε, δε, πως «πάντα υπάρχει και ο δρόμος της θέλησης, που επιτρέπει να κυριαρχήσει η εξυπνάδα και η δύναμη της λογικής».
Ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η σκέψη δεν ανήκει αποκλειστικά σε έναν λαό, προσθέτοντας πως «η πρόοδος απαιτεί μεγάλες προσπάθειες».
Παράλληλα, ο Hollande χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία» την κρίση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται θάρρος και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
«Οι εύκολες λύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λαϊκισμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για ταύτιση της κοινωνικής με την οικονομική πρόοδο έκανε λόγο στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι τα μεγάλα έργα θα βελτιώσουν τη ζωή μας.
Αναφερθείς στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης και στη θέση της Ελλάδας σε αυτό, σχολίασε πως «όταν επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες και σχεδιάστηκε το ευρώ, ο κοινός προορισμός ήταν προφανής.
Οι Δυτικοί θεωρούσαν ότι άνηκαν στην Ευρώπη και δημιουργήθηκε ένας κοινός χώρος».
«Αλλά σήμερα δεν είναι αυτονόητο ο Ευρωπαίος», επεσήμανε ο Francois Hollande.
Στη συνέχεια διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη στη Σύνοδο της 13ης Ιουλίου, θα απειλούταν ολόκληρο το οικοδόμημα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «εκείνο το βράδυ υπήρχε μια αμφιβολία στο βλέμμα των Ευρωπαίων, αλλά ήθελα να τους περάσω το μήνυμα ότι μετά την Ελλάδα θα υπάρξει και επόμενος».
Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες, συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη, γιατί εκεί ανήκει.
«Σε όλους τους τομείς θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία», υποστήριξε, τονίζοντας πως «οι Γάλλοι ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των Ελλήνων γιατί αυτό προτάσσει η ευρωπαϊκή ιδέα.
Μέσα στην καρδιά μου έχω ένα κομμάτι της Ελλάδας, έκλεισε την ομιλία του ο Fr. Hollande, καταλήγοντας «ζήτω η φιλία Ελλάς - Γαλλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης