Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Άλλα 330 εκ. ευρώ για το προσφυγικό υποσχέθηκε στην Ελλάδα ο Hollande

Liberation: Άλλα 330 εκ. ευρώ για το προσφυγικό υποσχέθηκε στην Ελλάδα ο Hollande
Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να βοηθάμε την Τουρκία και να μη δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ
Στην πλατεία Συντάγματος, το επίκεντρο της ελληνικής κρίσης, ήταν αποκλεισμένη και ο αθηναϊκός ήλιος κρύφτηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Francois Hollande, οι δύο σύμμαχοι του καλοκαιριού κόντρα στη γερμανική αδιαλλαξία, κατέφθασαν με μία μαύρη λιμουζίνα.
Η Liberation περιγράφει αρκετά ποιητικά τις πρώτες στιγμές από την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, καθώς στη συνέχεια αναφέρεται και στο στεφάνι που κατέθεσε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ η μπάντα έπαιζε τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
Το σκηνικό ήταν ιδανικό και όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, ο Hollande δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη για να υπογραμμίσει για άλλη μία φορά τον ρόλο της Γαλλίας, που διαχρονικά υποστήριζε την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ.
Στο τέλος της δεκαετίας του 70, μετά τη δικτατορία, όταν βοήθησε τη χώρα μας για την ένταξή της στην ΕΟΚ, αλλά και μετά το 2000 για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως και τον Ιούλιο του 2015, όταν όπως είπε ο Hollande «κάναμε τα πάντα για να αποτρέψουμε ένα Grexit».
Εφτά φορές επανέλαβε ο Hollande ότι «βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».
Προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα σε αυτή και θα πρέπει να της δείξουμε την αλληλεγγύη μας».
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας που δεν γνωρίζει γαλλικά, σήκωνε το κεφάλι του στον ουρανό, κοιτούσε τα πόδια του και χαμογελούσε υπομονετικά.
Την Παρασκευή στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Hollande θα του χαρίσει ένα βιβλίο για τη Γαλλική Επανάσταση.
Αλλά το πραγματικό δώρο που επιφύλαξε ο Γάλλος πρόεδρος στον Τσίπρα ήταν η αναφορά του για άλλη μία φορά στην «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Υπήρχε, βέβαια, και η υποσημείωση ότι «δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».
Τις λεπτομέρειες θα συζητήσουν οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι, ο Sapin και ο Τσακαλώτος, υπουργοί οικονομικών των δύο χωρών.
Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Νοέμβριο.
Σχετικά με την προσφυγική κρίση ο Hollande ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Ευρώπη πρέπει να βοηθάει την Ελλάδα».
Υπερθεματίζοντας, μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος και με αφορμή το ταξίδι της Angela Merkel στην Άγκυρα, είπε ότι «είναι παράδοξο να βοηθάμε την Τουρκία και να μην δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα που είναι και μέλος της ΕΕ».
Στάθηκε, λοιπόν, στην επείγουσα ανάγκη δημιουργίας hot spot για τη φιλοξενία των προσφύγων και χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της Αθήνας για περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 330 εκ. ευρώ.
«Δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση, διότι αν δεν συνδράμουμε την Ελλάδα θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες δαπάνες για τη φιλοξενία των προσφύγων σε άλλες χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hollande στέλνοντας το μήνυμα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, αλλά και σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης