Τελευταία Νέα
Διεθνή

Danske Bank: Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα έχει σημαντική επίδραση στo ευρώ και τον πληθωρισμό

Danske Bank: Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα έχει σημαντική επίδραση στo ευρώ και τον πληθωρισμό
«Αν το επιτόκιο καταθέσεων μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα υποχωρήσει από το 1,12 στο 1,10 και 1,08
Τοποθέτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις του Mario Draghi έκανε και η Danske Bank υπογραμμίζοντας ότι «ήταν έκπληξη που άνοιξε παράθυρο για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων τον Δεκέμβριο κατά 10 μονάδες βάσης».
Παράλληλα, η Τράπεζα της Δανίας επισημαίνει ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη που «η μείωση των επιτοκίων συνδυάζεται με μία επικείμενη επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016».
Σύμφωνα με την Danske Bank, πάντως, «ο Draghi στην πραγματικότητα θέλει να εστιάσει 1) στην ανατίμηση του ευρώ και 2) στη μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στον πληθωρισμό».
Αλλά κατά την άποψη της Τράπεζας «επειδή υπάρχει ήδη συναίνεση για την ποσοτική χαλάρωση, αυτή δεν θα έχει σημαντική επίδραση ούτε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ούτε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».
Από την άλλη, συνεχίζει η Danske Bank, «η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα έχει πιο δυνατή επίδραση στην αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς ακολουθεί καθώς περιμένει το σινιάλο του Draghi ότι η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τα επιτόκια».
Με βάση τις εκτιμήσεις για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, η Τράπεζα της Δανίας θεωρεί ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα υποχωρήσει από το 1,12 στο 1,10 ή ακόμα και στο 1,08, καθώς μία περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων είναι πιο αρνητική για το κοινό νόμισμα συγκριτικά με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης