Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Hollande - Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες ώρες

Liberation: Hollande - Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες ώρες
Pώς ο Francois Hollande, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος που έχει ανάγκη τη λαϊκή στήριξη και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να στραφεί στον ρεαλισμό, έχουν καταστεί οι καλύτεροι σύμμαχοι του κόσμου, διερωτάται η εφημερίδα
Στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Francois Hollande, στην Αθήνα, σήμερα, Πέμπτη, αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», στο οποίο σημειώνεται ότι Hollande και Τσίπρας έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης, η οποία δημιουργήθηκε σε δύσκολες ώρες.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του γάλλου προέδρου στην εφημερίδα για τη σχέση των δύο ανδρών, πρόκειται για κάτι «σοβαρό».
Η «Liberation» διερωτάται πώς ο Francois Hollande, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος που έχει ανάγκη τη λαϊκή στήριξη και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να στραφεί στον ρεαλισμό, έχουν καταστεί οι καλύτεροι σύμμαχοι του κόσμου.
Μετά την κρίση το καλοκαίρι, ο γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη, σήμερα και αύριο, στην Αθήνα, μετά τις απειλές περί Grexit.
H Αθήνα από την άλλη πλευρά, ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί με όλες τις τιμές, δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, αλλά και ομιλία στη Βουλή.
Πριν από τον Hollande, σημειώνεται, μόνον οι De Gaulle, Eisenhower, o πατήρ Bous και ο Nicolas Sarkozy είχαν αυτό το προνόμιο.
Μια σειρά από ευγενικές χειρονομίες, που καταδεικνύουν την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, ένας σύνδεσμος «εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί μέσα από δοκιμασίες και αποδείξεις», σύμφωνα με ένα σύμβουλο του γάλλου προέδρου.
Στο άρθρο επισημαίνεται η διαφορά στη στάση των γάλλων Σοσιαλιστών έναντι του Τσίπρα και το ψυχρό κλίμα όταν έφθασε τον Φεβρουάριο στο Παρίσι, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Το πρόγραμμα του Τσίπρα, αν και χαροποιούσε τους αριστερούς του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ωστόσο τρόμαζε τους οπαδούς της realpolitik, όπως είναι ο Hollande: αρνιόταν τα σχέδια λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού, κρατικοποιήσεις… Μια υπενθύμιση του πώς θα μπορούσε να είναι η «πραγματική» Αριστερά…
Στις τάξεις των γάλλων σοσιαλιστών το ερώτημα που επικρατούσε τον περασμένο χειμώνα, ήταν «ποιος είναι αυτός ο Τσίπρας; Ένας σύμμαχος της Ευρώπης ή ένας αντίπαλος που θα διαδραματίσει ρόλο ενάντια στον σύστημα ενώ θα είναι μέσα σε αυτό, επισημαίνει γάλλος διπλωμάτης.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών στα Ηλύσια Πεδία πήγε σχετικά καλά.
Ο Τσίπρας και οι Ολλανδοί «είναι πολιτικά όντα, μεγαλωμένοι στα δύσκολα. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους», σημειώνει σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές, Hollande και Τσίπρας τα επικοινωνούν καλά, παρά το γεγονός ότι δεν συμμερίζονται το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο», σημειώνει άνθρωπος που είναι κοντά στον γάλλο πρόεδρο.
Με το πέρασμα των μηνών, όμως, σημειώνει η Liberation υπάρχουν ρήξεις στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Παρισιού και Αθήνας και μάλιστα, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές Ιουλίου, τα Ηλύσια Πεδία έμειναν έκπληκτα.
Παρά το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βγήκε νικητής, ο γάλλος πρόεδρος του ανέφερε σε τηλεπικοινωνία που είχαν, «είσαι στο χείλος της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, αν δεν με βοηθήσεις για να σε βοηθήσω».
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Τσίπρας ανανεώνει τη νομιμότητά του.
Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, οι εκλογές αυτές έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την επιτυχία ενός συνδυασμού αξιών, προόδου, ανάπτυξης και ρεαλισμού.
«Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε γενναίος», τόνισε ο Hollande στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες ημέρες αργότερα.
«Υπάρχει μια αξιοπρέπεια στην πολιτική του διαδρομή: με αυτόν, οι Έλληνες αισθάνονται ότι αντιστέκονται», ανέφερε σε μια μικρή ομάδα ατόμων.
Ενώπιον των πολιτικών που συναντά ο Hollande στα Ηλύσια Πεδία, χρησιμοποιεί τον Τσίπρα ως παράδειγμα για να εξηγήσει τη δική του δράση.
Μάλιστα, όπως σημειώνει σύμβουλος του γάλλου προέδρου, «υπογραμμίζει συχνά ότι μόνον η υπευθυνότητα μπορεί να επιτρέψει τη έξοδο από την κρίση».
Επιπλέον, μέσα σε ένα χρόνο ο Τσίπρας προκάλεσε την ανασύνταξη της ελληνικής Αριστεράς, κάτι που κάνει ορισμένους στη Γαλλία να ονειρεύονται. «Έκοψε την αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ και αναδιοργάνωσε τα πάντα όσον αφορά την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και του ρεαλισμού στον τρόπο διακυβέρνησης», σύμφωνα με τον Luc Carvounas, πρόεδρο της επιτροπής Γαλλο-ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
Με λίγα λόγια, σημειώνει, «δεν γινόμαστε εμείς πιο αριστεροί, αλλά ο Τσίπρας προσεγγίζει τις δικές μας θέσεις».
Το άρθρο καταλήγει με το σχόλιο ενός κοντινού στον Hollande ατόμου, ο οποίος γελώντας είπε: «Έτσι όπως πάει, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα εισχωρήσει στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα»!

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης