Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων πιέζει τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα

ΔΝΤ: Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων πιέζει τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα
Σχετικά με τη νομισματική πολιτική τους, που πρέπει να προσβλέπει στη σταθερότητα των τιμών
Τη στιγμή που όλη η προσοχή έχει πέσει στη νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι προηγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες ους πρέπει επίσης να είναι υπό στενή παρακολούθηση.
Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής του Ταμείου Maurice Obstfeld αναφέρει «ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν κάνει σημαντική προσπάθεια σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του πληθωρισμού, αλλά ίσως χρειαστούν την κατάλληλη νομισματική πολιτική για να πετύχουν γρήγορη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Το θέμα για αυτές τις χώρες είναι πως θα ενσωματώσουν ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, καθώς αναπτύσσονται, μεταρρυθμίζονται και διεισδύουν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία.
 Η πρόκληση είναι να εφαρμόσουν μία πιο αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών.
Για παράδειγμα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γκάνας Cofi Wampah υποστήριξε ότι η οικονομία της χώρας του δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.
«Τρία προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 80% των εξαγωγών της Γκάνας, και συγκεκριμένα ο χρυσός, το κακάο και το πετρέλαιο» ανέφερε ο Wampah και εξήγησε.
«Γι’ αυτό και οι τιμές είχαν μία σημαντική επίπτωση στα αποθεματικά της χώρας και στη μεταβλητότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, από το 2012 μέχρι σήμερα ο χρυσός οδήγησε σε μία απώλεια εσόδων ύψους 2 δισ. δολαρίων, ενώ η πτώση στις τιμές του κακάο είχε ως συνέπεια την απώλεια 1 δισ. επιπλέον.
Και αυτές οι επιδράσεις κάνουν πιο περίπλοκη την ενσωμάτωση της νομισματικής πολιτικής».
Από την άλλη, η Κεντρική Τραπεζίτης της Μποτσουάνα Linah Mohohlo ανέφερε ότι σταθερότητα των τιμών είναι ο πρώτος στόχος της νομισματικής πολιτικής, αλλά χρειάζεται εξωτερική υποστήριξη, ειδικά για κάποιες κεντρικές τράπεζες με περιορισμένα αρχεία.
«Στην χώρα μου ο δείκτης για τη μέτρηση του πληθωρισμού θεσμοθετήθηκε το 2002, αλλά μόλις 11 χρόνια μετά πέτυχε τον στόχο του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης