Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz (οικονομολόγος): Αρνητικά για την Ελλάδα τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα – Είχε εναλλακτική ο Τσίπρας

Stiglitz (οικονομολόγος): Αρνητικά για την Ελλάδα τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα – Είχε εναλλακτική ο Τσίπρας
Η ανάλυση της κατάστασης από τον Βαρουφάκη ήταν σωστή, ήταν όμως υπερβολικά αισιόδοξος ότι μπορούσε να επιτύχει συμφωνία
Στη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη, την κατάσταση στην Ισπανία, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ευρώ αναφέρεται σε συνέντευξή του στην ισπανική έκδοση του περιοδικού «Vanity Fair» ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για «πραγματικό εκβιασμό» από την τρόικα, η οποία απείλησε να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν υποχωρούσε.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν είναι θετικά για τη χώρα, όμως ο Τσίπρας τα αποδέχθηκε.
«Έχω την εντύπωση ότι πίστευε (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) ότι δεν είχε άλλη επιλογή, εγώ νομίζω ότι είχε», σημειώνει ο Stiglitz και επισημαίνει ότι «καταλαβαίνω το δίλημμα, οι Έλληνες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το ευρώ, ούτε ήθελαν να αποδεχθούν τη λιτότητα».
«Θεωρήθηκε λανθασμένα ότι αν οι Έλληνες εξέφραζαν για τρίτη φορά τη στήριξή τους στα μέτρα ενάντια στη λιτότητα, η Ευρώπη θα αντιδρούσε και θα γινόταν περισσότερο ευέλικτη, όμως η Γερμανία είναι εντελώς άκαμπτη».
Ο Stiglitz εκτιμά ότι η ανάλυση της κατάστασης που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν σωστή: «Είχε σκεφθεί τα προβλήματα σε βάθος, όμως είναι πιθανόν ότι η πολιτική του ανάλυση ήταν λίγο λανθασμένη», σημειώνει και προσθέτει ότι «υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να φθάσει σε μια συμφωνία».

vanity.jpg

Όσον αφορά το ΔΝΤ σημειώνει ότι έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Ήδη υπό τη διεύθυνση του Strauss-Kahn ξεκίνησε αυτός ο γύρος προς έναν οργανισμό περισσότερο κοινωνικό: «Μιλούν για capital controls, για ανισότητα, υπερασπίζονται την αναδιάρθρωση του χρέους και ανησυχούν για τις συνέπειες της λιτότητας.
Αν και είναι βέβαιο ότι όταν κάποιες ιδέες μεταφράζονται σε συγκεκριμένα προγράμματα, οι πιο συντηρητικές ιδέες είναι αυτές που επανεμφανίζονται».
Αναφερόμενος στην Ισπανία και τις επικείμενες εκλογές (θα λάβουν χώρα στις 20 Δεκεμβρίου), κατηγόρησε το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy ότι προκαλεί ένα ψηφοθηρικό φόβο, όταν αυτό είναι «ένας από τους υπαίτιους που η Ισπανία είναι σε χρεοκοπία».
Δεν πρόκειται για δικαιολογημένο φόβο, σημειώνει ο Stiglitz, ο οποίος επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση το ΡΡ (Λαϊκό Κόμμα) είναι ένας από τους υπαίτιους που η Ισπανία είναι σε χρεοκοπία, όχι μόνο λόγω της διαφθοράς που σχετίζεται με το κόμμα, αλλά και για το γεγονός ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη φούσκα των ακινήτων, που προκάλεσε τη χρεοκοπία».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Δεξιά καταφεύγει στον φόβο όταν δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο».
Παράλληλα, ο Joseph Stiglitz σημειώνει ότι το ευρώ είχε αρνητικές συνέπειες, με το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία να αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αποτυχίας του ευρώ.
«Τα παραδοσιακά κόμματα επικεντρώνονται στην υπεράσπιση του ευρώ, δεν είναι περίεργο που ο κόσμος απομακρύνεται από αυτά τα κόμματα και πλησιάζει στην ακραία δεξιά, την ακραία αριστερά ή την ανεξαρτησία».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης