Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Ποτέ δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – Αν το ήθελε όμως… θα τη στηρίζαμε

tags :
Schaeuble: Ποτέ δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – Αν το ήθελε όμως… θα τη στηρίζαμε
Η χώρα έχει ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος
Ποτέ δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Αν το ήθελε όμως… θα τη στηρίζαμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble μιλώντας στην εφημερίδα Liberation, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ήταν ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ο Schaeuble επιβεβαίωσε ότι θεωρούσε ανεφάρμοστες τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι όταν τον είχε συναντήσει στο Βερολίνο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είχε τονίσει την ανεδαφικότητα των υποσχέσεων του.
Οι πρόσφατες εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσαν όμως έκπληξη στο Βερολίνο.
Ήταν αποτέλεσμα της διστακτικής πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά τους τελευταίους έξι μήνες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
«Η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η σωστή.
Οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία σημαίνουν ότι θα υπάρξουν οδυνηροί περιορισμοί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.  
Όταν ο Τσίπρας τον είχε επισκεφτεί στο Βερολίνο, ο Schaeuble του είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων προσαρμογής.
«Υποσχόταν κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει», ανέφερε ο Schaeuble.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν η Γερμανία πλήρωνε τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα θα μείωνε το δημόσιο χρέος.
Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες δηλώσεις θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, ο Schaeuble υπενθύμισε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009.
«Τα ελλείμματα προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 15%.
Αυτό δείχνει ότι η οικονομία λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.
Μπορεί για ένα διάστημα αυτό να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει η στιγμή που κανείς δεν θα τη δανείσει.
Έτσι έγινε και με την Ελλάδα.  
Οι αγορές σταμάτησαν να τη δανείζουν, με την Ελλάδα να ζητά βοήθεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έτσι, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή της με ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία της.
Όμως οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν φρόντισαν να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα.
Η χώρα έχει ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος.
Το παραδέχονται και οι ίδιοι, ανέφερε ο Schaeuble.
Τέλος, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τα λόγια του Z. C. Juncker ότι πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».
«Πάντα αναρωτιόμουν αν θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και μετά επιστρέψει στην Ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης