Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Καλεί τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να αυξηθεί η τιμή του στα 70-80 δολ.

Ιράν: Καλεί τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να αυξηθεί η τιμή του στα 70-80 δολ.
Το Ιράν στοχεύει σε παραγωγή 4,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2021
Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος» με τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα, ανέφερε ο ιρανός υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι «ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να αποφασίσει να διαχειριστεί την αγορά μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής».
Παρ' όλα αυτά, ο Bijar Namdar Zaganeh σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα αποφασίσει μείωση της παραγωγής, όταν τα μέλη του θα συνεδριάσουν τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ έχει παράγει περισσότερο από τον επίσημο στόχο του των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως για 16 συνεχείς μήνες, καθώς αναζητά να υπερασπιστεί τις πωλήσεις του εν μέσω παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά 41% τους τελευταίους 12 μήνες, διαπραγματευόμενη σήμερα, Δευτέρα, περί τις 8:30 τοπική ώρα, στο Λονδίνο, στα 50,20 δολάρια το βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αξιολόγηση της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση των υπουργών των 12 χωρών-μελών του στις 4 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.
Το Ιράν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέσα σε μια εβδομάδα, μετά την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ιρανικής κρατικής εταιρείας National Iranian Oil, Roknoddin Javadi.
Το Ιράν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε έξι μήνες από της στιγμή που αρθούν οι κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά, το οποίο έχασε λόγω των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Ιράν στοχεύει σε παραγωγή 4,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και σε παραγωγή 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως συμπυκνωμάτων αργού μέχρι τον ίδιο μήνα, ανέφερε ο Javadi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης