Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Bloomberg: Θέμα χρόνου η επέκταση του QE της ΕΚΤ – Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%

Δημοσκόπηση Bloomberg: Θέμα χρόνου η επέκταση του QE της ΕΚΤ – Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2%
Η πλειονότητα των οικονομολόγων (56%) σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι θα αποφασιστεί η ανάληψη δράσης μέχρι το τέλος του 2015
Θέμα χρόνου είναι η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ακόμη και μέσα στο 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, ορισμένοι εκ των οποίων σημειώνουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ένα τέτοιο συμπέρασμα κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα στη Μάλτα.
Αν και πολλοί εκπρόσωποι της ΕΚΤ σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν μια επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές και μια βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, οι πιέσεις αυξάνονται.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Edwald Nowotny, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα τάραξε το ευρώ, όταν ανέφερε ότι ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, που στερείται της επίδρασης των χαμηλών τιμών ενέργειας, είναι σαφώς κάτω του στόχου.
«Είναι θέμα χρόνου προτού αναληφθεί δράση», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital Group στο Δουβλίνο, Alan McQuaid, προσθέτοντας ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες και εκτός και αν υπάρξει δραματική αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που φαίνεται απίθανο βραχυπρόθεσμα, τότε η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτύχει σύντομα τον στόχο για τον πληθωρισμό».



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg, αν και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν δεν θα προχωρήσει σε ανακοίνωση για άμεση επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Μάλτα, ωστόσο το 81% των 53 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν, προβλέπει ότι τελικά θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, έναντι του 68% σε παρόμοια δημοσκόπηση πριν από ένα μήνα.
Από αυτούς που εκτιμούν ότι θα υπάρξει επέκταση του QE, το 56% σημειώνει ότι θα συμβεί κάποια στιγμή φέτος και το 30% σημειώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο.
Από τους οικονομολόγους που αναμένουν αλλαγές στο QE, το 81% εκτιμά ότι η EKT θα επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος πέραν της αρχικής ημερομηνίας ολοκλήρωσής του για τον Σεπτέμβριο του 2016 και το 42% εκτιμά ότι θα αυξήσει το μέγεθος των αγορών από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως που είναι τώρα.
Λίγο πάνω από το 25% εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει το εύρος των αγορών asset πέραν της τρέχουσας λίστας κρατικών ομολόγων, καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων assets.



Μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων εκτιμά το 4% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, αν και όπως σημειώνει ο Philippe Gudin, οικονομολόγος της Barclays αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του έτους και είναι κάτι ακόμη αρκετά αμφιλεγόμενο.


Επιδείνωση προοπτικών

Η ΕΚΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική επέκταση της ζώνης του ευρώ θα βαίνει επιταχυνόμενη, από το 1,4% φέτος στο 1,7% το 2016 και στο 1,8% το 2017.
Επίσης, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% περί τα τέλη του 2017.
Από τότε, τα μέτρα οικονομικής δραστηριότητας έχουν επιδεινωθεί και οι νέες προβλέψεις, που αναμένεται να δημοσιευθούν μετά τη συνεδρίασή της στις 3 Δεκεμβρίου, ίσως να υποδηλώνουν την ανάγκη ανακοίνωσης επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αυξηθούν, μια επέκταση του QE «δεν θα συναντούσε σημαντική αντίσταση» στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕKT, σημειώνει η Anna Maria Grimaldi, οικονομολόγος στην Intesa Sanpaolo στο Μιλάνο.
«Μια αύξηση όσον αφορά τον μηνιαία στόχο δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως θα μπορούσε να συναντήσει αξιοσημείωτη αντίσταση μέσα στο συμβούλιο και πιθανόν να χρειαστεί να ακολουθηθεί από πτωτικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης