Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Κύπρος: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα
"H Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013"
Για προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία έκανε λόγο η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το έργο μεταφοράς νερού, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Τ. Erdogan.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόκειται για μία εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη και για τους Τουρκοκυπρίους.
Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες από το 2013.
Πάντως, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τ. Erdogan δήλωσε ότι η κυβέρνηση του "είναι πρόθυμη να παρέχει νερό και στο νότιο κομμάτι του νησιού".
Ο ίδιος ανέφερε ότι για το Κυπριακό  πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση της Τουρκίας συζήτησαν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις σχετικές συνομιλίες και μάλιστα, προσεγγίζει πολυδιάστατα το ζήτημα.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε και πάλι ότι η χώρα του βρίσκεται "ένα βήμα πιο μπροστά" στις συνομιλίες, ενώ εκτιμά ότι η λύση θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια "θάλασσα ειρήνης".  
Στη σημασία του νερού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μ. Akinci, σημειώνοντας ότι το τουρκικό σχέδιο μεταφοράς νερού "συμβάλλει θετικά στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού". "
«Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί διά μέσου της Τουρκίας στη Δύση.
Με τον ίδιον τρόπο, θα μπορούσε να συνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Τουρκίας», όπως  είπε.  
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής στα κατεχόμενα, ακούστηκε το σύνθημα "Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος", που χρησιμοποιείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των συντηρητικών και εθνικιστικών ομάδων, ενώ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια, με τους Τουρκοκύπριους θέλουν η διαχείριση του νερού να γίνεται από τους δήμους και την Τουρκία από τον ιδιωτικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης